Volledig scherm
De Luciakerk is al 2,5 jaar om veiligheidsredenen gesloten. Maar voor het Osse college van B en W gingen de deuren open. © Wim Slebus/Gemeente Oss

‘Levensgevaarlijke’ kerk Ravenstein veilig genoeg voor burgemeester en wethouders; D66 stelt vragen

RAVENSTEIN - Het zou levensgevaarlijk zijn om de Luciakerk in Ravenstein nog langer te betreden. Het pleisterwerk tegen de koepel laat langzaam los en kan zomaar naar beneden storten. Sinds december 2016 is de kerk daarom gesloten voor publiek. Voor het voltallige college van burgemeester en wethouders werd deze week echter een uitzondering gemaakt.

Henriëtte Renders begrijpt er niks van. ‘Was het veilig in de kerk zonder helm?’ reageerde ze op Twitter, nadat  daarop foto's van het bezoek verschenen. Het D66-raadslid maakt zich al jaren boos over de gebrekkige communicatie vanuit het parochiebestuur over de sluiting en de daarop volgende onderzoeken naar de werkelijke risico's voor bezoekers. Renders is een van de initiatiefnemers voor een brief aan de bisschop over dit onderwerp. De hoop is dat de kerkleider het parochiebestuur dwingt om de dialoog aan te gaan met de Ravensteiners. 

Maandag ontving de dorpsraad van Ravenstein het Osse gemeentebestuur in het stadje. De wethouders en burgemeester kregen een rondleiding door het stadje en gingen ook de gesloten Luciakerk binnen. Renders leidt daaruit af dat het kennelijk toch niet zo gevaarlijk is als steeds werd gesuggereerd. Zover bekend is er namelijk nog niets aan de situatie veranderd sinds de sluiting. Renders stelt de kwestie daarom aan de orde tijdens het vragenuurtje in de gemeenteraad op donderdagavond.