Volledig scherm
De Luciakerk in Ravenstein.

Manifestatie tegen ‘verkwanseling’ Luciakerk in Ravenstein: ‘Dit pikken we niet’

RAVENSTEIN - Onder de strijdkreet ‘Luciakerk is van Ravenstein’ klinkt zaterdag naar verwachting een stevig protest in de voormalige vesting. Een actiegroep van inwoners roept tegenstanders van verkoop van het monument op om zich zaterdagochtend bij de kerk te melden voor een manifestatie. 

De manifestatie begint om 11.45 uur. De bedoeling is om de aanwezigen om vijf voor twaalf op de foto te zetten bij een spandoek. ,,We willen zaterdag een ferm tegengeluid laten klinken richting parochiebestuur”, verklaart Theo van Duren. ,,Dat bestuur wil onze kerk verpatsen aan de hoogste bieder. Het zijn projectontwikkelaars geworden. Dat accepteren we niet. Let wel, dit lot hangt vanaf nu elke andere kerk in deze regio boven het hoofd.” 

Vorige week werd duidelijk dat het parochiebestuur de stekker trekt uit plannen om de Luciakerk in Ravenstein in handen van het plaatselijke Loterijfonds te spelen. Dat fonds wil de kerk restaureren en heropenen als ruimte voor openbare activiteiten. Om de benodigde subsidie binnen te harken was echter een borg van circa zes ton vereist. Dat geld wilde geen enkele partij ophoesten. De parochie meldt nu dat er een andere koper belangstelling heeft. Welke plannen die met de kerk en de belendende pastorie heeft is onduidelijk. 

Van Duren hoopt dat het zaterdag druk wordt bij de kerk. ,,Volgens ons voelen heel veel mensen zich betrokken bij de toekomst van dit unieke monument. Als er zaterdag niemand komt, dan kunnen we net zo goed ophouden.” 

  1. Het Osse landschap is nog niet ‘verrommeld’ met dozen
    Stille getuige

    Het Osse landschap is nog niet ‘verrommeld’ met dozen

    OSS - Oss heeft de boot weer eens gemist. Er zijn onlangs zes Brabantse gemeenten genoemd met een door XXL-distributiedozen verrommeld landschap en Oss was er niet bij. En dat terwijl het zo zijn best heeft gedaan om op de meest historische plek van de gemeente, bovenop op het Vorstengraf, een dozenparadijs van heb ik u daar in te richten. Maar die voorname Ossenaar uit de IJzertijd heeft daar in het welstandsvrije gebied gelukkig nog wel een monumentje dat herinnert aan zijn laatste rustplaats.