Volledig scherm
De Luciakerk in Ravenstein.

Manifestatie tegen ‘verkwanseling’ Luciakerk in Ravenstein: ‘Dit pikken we niet’

RAVENSTEIN - Onder de strijdkreet ‘Luciakerk is van Ravenstein’ klinkt zaterdag naar verwachting een stevig protest in de voormalige vesting. Een actiegroep van inwoners roept tegenstanders van verkoop van het monument op om zich zaterdagochtend bij de kerk te melden voor een manifestatie. 

De manifestatie begint om 11.45 uur. De bedoeling is om de aanwezigen om vijf voor twaalf op de foto te zetten bij een spandoek. ,,We willen zaterdag een ferm tegengeluid laten klinken richting parochiebestuur”, verklaart Theo van Duren. ,,Dat bestuur wil onze kerk verpatsen aan de hoogste bieder. Het zijn projectontwikkelaars geworden. Dat accepteren we niet. Let wel, dit lot hangt vanaf nu elke andere kerk in deze regio boven het hoofd.” 

Vorige week werd duidelijk dat het parochiebestuur de stekker trekt uit plannen om de Luciakerk in Ravenstein in handen van het plaatselijke Loterijfonds te spelen. Dat fonds wil de kerk restaureren en heropenen als ruimte voor openbare activiteiten. Om de benodigde subsidie binnen te harken was echter een borg van circa zes ton vereist. Dat geld wilde geen enkele partij ophoesten. De parochie meldt nu dat er een andere koper belangstelling heeft. Welke plannen die met de kerk en de belendende pastorie heeft is onduidelijk. 

Van Duren hoopt dat het zaterdag druk wordt bij de kerk. ,,Volgens ons voelen heel veel mensen zich betrokken bij de toekomst van dit unieke monument. Als er zaterdag niemand komt, dan kunnen we net zo goed ophouden.” 

  1. Politie laat de spierballen rollen tijdens Operatie Alfa: ‘Al zou ik het geen machtsvertoon noemen’
    PREMIUM

    Politie laat de spierbal­len rollen tijdens Operatie Alfa: ‘Al zou ik het geen machtsver­toon noemen’

    OSS - De teller van het aantal invallen in het kader van Operatie Alfa staat na ruim een week op negen. Met het rollen van de spierballen laat de politie zien het aanpakken van georganiseerde criminaliteit serieus te nemen. Volgens politiedeskundige Jaap Timmer van de Vrije Universiteit Amsterdam is het wat grootte betreft geen unieke operatie, maar wel een zeer opmerkelijke.