Volledig scherm
stockadr justitie misbruik geweld huiselijk zedendelict © Getty Images/iStockphoto

Meer huisverboden na huiselijk geweld

OSS/UDEN/VEGHEL - Veilig Thuis heeft een forse stijging genoteerd van het aantal plegers van huiselijk geweld en kindermishandeling dat in Noordoost-Brabant een huisverbod heeft gekregen.

Het aantal huisverboden ging van 59 (in 2016) naar 74 (vorig jaar). Dat blijkt uit cijfers van Veilig Thuis Brabant Noordoost, waar onder meer de gemeenten Uden, Boekel, Landerd en Bernheze onder vallen.Een duidelijke verklaring voor de stijging is er niet.

Een tijdelijk huisverbod wordt opgelegd bij zwaardere gevallen van huiselijk geweld, waarbij sprake is van dreigend, ernstig of onmiddellijk gevaar voor een van de betrokkenen.

Bij een huisverbod moet de pleger zijn huis verlaten en mag hij geen contact opnemen met de achterblijvers, doorgaans zijn vrouw en kinderen. In eerste instantie geldt een huisverbod voor tien dagen, dit kan worden verlengd met maximaal achttien dagen. Op overtreding van het huisverbod staat een gevangenisstraf van maximaal twee jaar.

Veilig Thuis vindt het huisverbod een goed instrument. ,,Het is effectief, omdat de spiraal van geweld doorbroken wordt in het gezin en er hulp georganiseerd kan worden als de betrokkenen mee willen werken."

De stijging in Noordoost-Brabant staat niet op zich; het is een landelijke tendens. In sommige delen van het land is de toename nog groter. In de regio Noordoost-Gelderland ging het aantal huisverboden in één jaar van zeventig naar bijna honderd.

Huiselijk geweld is een groot probleem in Nederland. Naar schatting zes procent van de volwassenen en twaalf procent van de kinderen heeft er wel eens mee te maken.Alleen al de vier Brabantse Veilig Thuis-afdelingen kregen afgelopen jaar samen bijna 11.000 meldingen binnen.

 1. Osse honden die ‘aanranders, kippendieven en roovers’ aanhouden
  PREMIUM
  Stille getuigen

  Osse honden die ‘aanranders, kippendie­ven en roovers’ aanhouden

  De afgelopen weken haalden, afgezien van die arme gedumpte puppy's in de regio, twee honden het nieuws. En niet de minste. De Duitse staande langhaar Fenna uit Oss mocht deelnemen aan de prestigieuze Nimrod, dé wedstrijd voor jachthonden waaraan het meedoen alleen al een eer is. En dan was er nog de herder July uit Nistelrode die deel uitmaakte van het Nederlands hondenteam dat het opnam tegen België.
 2. Harddrugs en chemicaliën gevonden in Berghem bij tweede fase van Operatie Alfa
  VIDEO

  Harddrugs en chemica­liën gevonden in Berghem bij tweede fase van Operatie Alfa

  BERGHEM - De politie heeft maandag in het kader van operatie Alfa harddrugs, chemicaliën en een grote hoeveelheid chemisch afval gevonden bij het doorzoeken van twee panden in Berghem. De politie houdt bewust in het midden in welk pand de chemicaliën precies zijn gevonden. Een pand, aan de Koolzaadweg, zou de woning van zijn topcrimineel Martien R.. Het andere pand betreft een transportbedrijf aan de Spaanderstraat. De politie gaf aan het vermoeden te hebben dat er naast drugs ook vuurwapens en geld lagen in de panden. Er zijn maandag geen arrestaties verricht.