Volledig scherm
stockadr justitie misbruik geweld huiselijk zedendelict © Getty Images/iStockphoto

Meer huisverboden na huiselijk geweld

OSS/UDEN/VEGHEL - Veilig Thuis heeft een forse stijging genoteerd van het aantal plegers van huiselijk geweld en kindermishandeling dat in Noordoost-Brabant een huisverbod heeft gekregen.

Het aantal huisverboden ging van 59 (in 2016) naar 74 (vorig jaar). Dat blijkt uit cijfers van Veilig Thuis Brabant Noordoost, waar onder meer de gemeenten Uden, Boekel, Landerd en Bernheze onder vallen.Een duidelijke verklaring voor de stijging is er niet.

Een tijdelijk huisverbod wordt opgelegd bij zwaardere gevallen van huiselijk geweld, waarbij sprake is van dreigend, ernstig of onmiddellijk gevaar voor een van de betrokkenen.

Bij een huisverbod moet de pleger zijn huis verlaten en mag hij geen contact opnemen met de achterblijvers, doorgaans zijn vrouw en kinderen. In eerste instantie geldt een huisverbod voor tien dagen, dit kan worden verlengd met maximaal achttien dagen. Op overtreding van het huisverbod staat een gevangenisstraf van maximaal twee jaar.

Veilig Thuis vindt het huisverbod een goed instrument. ,,Het is effectief, omdat de spiraal van geweld doorbroken wordt in het gezin en er hulp georganiseerd kan worden als de betrokkenen mee willen werken."

De stijging in Noordoost-Brabant staat niet op zich; het is een landelijke tendens. In sommige delen van het land is de toename nog groter. In de regio Noordoost-Gelderland ging het aantal huisverboden in één jaar van zeventig naar bijna honderd.

Huiselijk geweld is een groot probleem in Nederland. Naar schatting zes procent van de volwassenen en twaalf procent van de kinderen heeft er wel eens mee te maken.Alleen al de vier Brabantse Veilig Thuis-afdelingen kregen afgelopen jaar samen bijna 11.000 meldingen binnen.

  1. Verbazing bij wijkagent Oss over auto die spoorbomen omzeilt op plek van tragisch ongeval met Stint: ‘Dit is bizar gedrag!’

    Verbazing bij wijkagent Oss over auto die spoorbomen omzeilt op plek van tragisch ongeval met Stint: ‘Dit is bizar gedrag!’

    OSS - Verbazing bij de wijkagent van Ruwaard in Oss dinsdagmiddag. Ze kreeg een foto toegestuurd van een getuige die een auto spoorbomen zag omzeilen om het spoor over te steken bij de spoorwegovergang aan de Braakstraat in Oss. Dit is de plek waar het tragische ongeval met de Stint zich vorig jaar voltrok, waarbij vier kinderen om het leven kwamen. ,,Gebruik je verstand, want dit is gewoon bizar!”, reageert wijkagent Sandra de Veer.