Het benefietconcert Beds are Burning in Megen.
Volledig scherm
Het benefietconcert Beds are Burning in Megen. © Tonny van Tongeren

Megen steunt Australië; benefietconcert zo goed als uitverkocht

MEGEN - Terwijl storm Dennis zich zaterdagavond al hoorbaar aankondigt, houdt Megen zich bezig met het natuurgeweld aan de andere kant van de wereld. In gemeenschapshuis Acropolis werd het benefietconcert Beds are Burning gehouden voor de slachtoffers van de bosbranden in Australië. 

Beds are burning te Megen.
Volledig scherm
Beds are burning te Megen. © Tonny van Tongeren

Australië stond enkele weken nog voor een groot deel in brand, maar op dit moment wordt het continent geteisterd door de de zwaarste regenval sinds dertig jaar. De bosbranden die voor grote verwoestingen zorgden zijn mede door die bijna-zondvloed inmiddels zo goed als gedoofd. Maar de door het vuur veroorzaakte emotionele en financiële schade voor mens en dier zijn down under immens.

Veel indruk

Beds are Burning Megen
Volledig scherm
Beds are Burning Megen © Tonny van Tongeren

De misère die de Aussies trof maakte veel indruk op Ossenaar Jeroen van der Wijst. Hij besloot aktie te ondernemen en vroeg zijn medemuzikanten van Mango Chili, de band waarin hij als bassist speelt, of ze mee wilden doen aan een optreden waarbij de opbrengst geheel ten goed zou komen aan de slachtoffers van de bosbranden. Zijn maten reageerden enthousiast. De bands Out of Stock, uit Megen, en Get the Groove droegen desgevraagd ook graag hun steentje bij. Het thema Beds are Burning werd geleend van de hit uit 1988 van de Australische band Midnight Oil.

De drie bands traden belangeloos op, sponsors werden gevonden, de bezoekers betaalden 10 euro entree en Acropolis doneerde van elke consumptie een euro voor het goede doel. De avond was zo goed als uitverkocht. Op de vraag of met het grotendeels doven van de branden de avond niet een beetje als mosterd na de maaltijd komt reageert organisator van der Wijst : ,,Natuurlijk is het momentum wat afgezwakt, maar daarmee is de nood van mens en dier daar niet voorbij. Met deze avond kunnen we nog steeds een broodnodige financiële bijdrage aan het herstel doen."

‘Ik ben hier ook voor de muziek’

Bezoeker Mart de Graauw benadrukt dat hij zeker aanwezig is om het goede doel te ondersteunen. ,,Maar eerlijk is eerlijk, ik ben hier ook om de nieuwe bezetting van Out of Stock in actie te zien" roept hij boven de muziek uit.

Albertine Roffelsen uit Appeltern, aanwezig met een vriendengroep, heeft het nu verbrande natuurschoon van Australië met eigen ogen gezien. Vorig jaar bezocht ze met de rest van het gezin zoon Pieter, die met zijn vrouw in Melbourne woont. ,,Erg triest, natuurlijk voor de mensen, maar ook de dieren hebben het heel zwaar te verduren gehad", zegt ze over de verwoestingen.

Hoop

Gelukkig is tijdens de avond ook nog wat hoopgevend nieuws. Claudia Janssen-Steenbergen, vertegenwoordiger van het WNF, Regio Den Bosch-Oss geeft in een korte toespraak aan dat het herstelvermogen van de natuur zo groot is dat over drie maanden de zwartgeblakerde natuur weer enigszins leefbaar zal zijn voor onder meer de koalaberen.