Volledig scherm
Het oude Unoxwinkeltje, op kleine schaal nagemaakt door modelbouwvereniging De Wissel uit Oss © Modelbouwvereniging De Wissel

Modelbouwers De Wissel vinden net op tijd nieuw onderkomen en verhuizen naar Food Loods Oss

OSS - De modelbouwers van De Wissel zijn voorlopig uit de brand geholpen. De komende twee jaar kunnen ze terecht op de eerste verdieping van Food Loods Oss aan de Angelenweg. Intussen zetten de leden hun strijd voor permanente verhuizing richting het Unox-winkeltje gewoon voort. 

De verhuizing komt geen moment te vroeg voor de club met 31 leden. Op 1 september moeten ze met hun treintjes en andere bouwwerken namelijk vertrokken zijn uit de kelders van theater De Lievekamp, dat zich opmaakt voor een ingrijpende verbouwing. Al een jaar lang was de vereniging vergeefs op zoek naar een nieuw adres. 

Totdat Ronnie Jongenelen van Food Loods Oss zich een paar weken geleden bij de vereniging meldde. Hij heeft de gehele eerste etage van zijn zaak voorlopig aan de modelbouwers verhuurd. ,,In de pers las ik over hun zoektocht, dus besloot ik gewoon eens een mailtje te sturen", zegt Jongenelen. ,,Ik ben zelf ook vrijwilliger, dus ik weet hoe lastig het voor verenigingen kan zijn om de eindjes aan elkaar te knopen. Bij mij kunnen ze voorlopig vooruit om de toekomst rustig te bezien.”

Tijdelijke aard

Volledig scherm
De Wissel is nu nog te vinden in de kelder van De Lievekamp. © FOTOBUREAU RUUD ROGIER

De Wissel-voorzitter Jan van Berkensteijn is uiteraard blij met die stap. ,,Daar heb ik diep respect voor. De komende twee jaar kunnen we vooruit, de verhuizing is zelfs al begonnen. We moeten wel wat meer huur betalen dan in De Lievekamp, maar het gaat nog altijd bepaald niet om commerciële tarieven.”

De tijdelijk aard van de verhuizing heeft alles te maken met de bestemming van de Food Loods Oss. De gemeente is voornemens om het bestemmingsplan tijdelijk te wijzing om de komst van De Wissel mogelijk te maken. De maximale termijn van zo'n tijdelijke wijziging is twee jaar. De Wissel is dus nog niet definitief uit de problemen. Juist daarom wordt de strijd voor een permanente verhuizing richting het Unox-winkeltje gewoon voortgezet. Komende zaterdag staan de leden zelfs op de Osse weekmarkt om aandacht te vragen voor hun petitie. 

Strijd voor winkeltje

Het voormalige winkeltje aan de Gasstraat heeft een iconische status in Oss. Vroeger sloeg de halve stad er spotgoedkope vleeswaren in uit de naastgelegen Unox-fabriek. Inmiddels staat het gebouwtje echter al anderhalf jaar leeg en verkeert het in slechte staat. De Wissel hoopt het gebouw voor de stad te behouden door het een nieuwe functie te geven. Fabriekseigenaar Zwanenberg voelt daar echter weinig voor. Ook vanuit de gemeentepolitiek hoeft De Wissel niet op veel steun te rekenen. 

Volledig scherm
Ronnie Jongelen aan het werk bij Food Loods Oss. © BD