Volledig scherm
Het Trifid-trio zwevend door de ruimte © Trifid

Muzikanten van Trifid verwerken buitenaardse klanken in concert

Muziek maken met klanken die uit de ruimte komen, verwerkt in een muziekstuk. Voor de muzikanten van Trifid is het de normaalste gang van zaken. Zaterdagavond spelen ze in Sterrenwacht Halley in Heesch.

Het jazztrio Trifid speelt bij sterrenwacht Halley op 16 november Sounds of Interstellar Space. Een concert waarin geluiden uit de ruimte te horen zijn. Normaal is er geen geluid hoorbaar in de ruimte omdat er voor het overbrengen van geluid ook lucht nodig is. Maar door bijzondere apparatuur is het toch mogelijk 'geluiden' op te vangen. ,,Dit komt door plasmastraling", vertelt accordeonist Rik Cornelissen. ,,Deze straling kan worden omgezet in licht, warmte en ook geluid. Dat laatste gebruiken wij dan ook in onze voorstelling. Sommige geluiden zijn enkel om sfeer aan te geven, terwijl in andere stukken een duidelijk ritme te horen is." Cornelissen heeft een compositie van ongeveer dertig minuten geschreven. Een van zijn vele inspiratiebronnen is het heelal en alles wat daarmee te maken had. ,,Zo'n vijf jaar geleden kwam ik er achter dat ik eigenlijk helemaal niks wist over het heelal. Toen ben ik op zoek gegaan naar informatie."

Workshop

Vibrafonist Vincent Houdijk en contrabassist Maciej Domaradzki maken deel uit van het Trifid-trio. Het programma wordt, bij helder weer, afgesloten met een workshop waarnemen.