Na autobrand in Oss aangehouden Pool (26) plaatste video van brandstichting op sociale media

VideoOSS - De politie onderzoekt of een 26-jarige Poolse verdachte die maandagochtend is aangehouden voor een autobrand in Oss, verantwoordelijk is voor meer autobranden. 

 Aan het Raadhuishof in Oss ging maandagochtend even voor 08.00 uur een bestelbus in vlammen op. De politie heeft in de omgeving de 26-jarige verdachte opgepakt. De man heeft geen vaste woon- of verblijfplaats. De verdachte is te voet overgebracht naar het nabijgelegen politiebureau. De Pool had zelf op sociale media een filmpje van de brandstichting geplaatst. Daarnaast kwam zijn vermoedelijke betrokkenheid naar voren uit verklaringen van getuigen.

In Oss zijn de afgelopen twee jaar tientallen voertuigen in vlammen opgegaan. In september vorig jaar is iemand opgepakt voor brandstichting bij een of meerdere auto's, maar diegene is korte tijd later weer vrijgelaten. De politie onderzoekt of de maandag aangehouden verdachte voor meer autobranden verantwoordelijk is. “Onze recherche is een nader onderzoek gestart en neemt de vraag of deze verdachte mogelijk betrokken is bij eerdere brandstichtingen in Oss, daar in mee.” Vorig jaar maakte de politie een daderprofiel van de pyromaan bekend. 

De politie heeft maandagochtend een verdachte aangehouden.
Volledig scherm
De politie heeft maandagochtend een verdachte aangehouden. © Foto Mallo / Gabor Heeres

Daderprofiel autobranden 

Het daderprofiel van de Osse pyromaan is gemaakt met hulp van een expert op het gebied van geografisch profileren. Volgens het profiel gaat het om een man tussen de 20 en 35 jaar oud.

Hij zou alleen handelen en maakt zich schuldig aan meerdere strafbare feiten, dus niet alleen aan brandstichting. De politie vermoedt dat hij woont of in ieder geval vaak in de wijken in Oss is waar de meeste branden zijn geweest. 

Er zijn volgens de politie meerdere mogelijke motieven. De politie gaat uit van vandalisme, spanning, wraak, afreageren van emoties, fascinatie voor vuur en/of blussen.

Aan het Raadhuishof in Oss is maandagochtend een bestelbus uitgebrand.
Volledig scherm
Aan het Raadhuishof in Oss is maandagochtend een bestelbus uitgebrand. © Foto Mallo / Gabor Heeres
Aan het Raadhuishof in Oss is maandagochtend een bestelbus uitgebrand.
Volledig scherm
Aan het Raadhuishof in Oss is maandagochtend een bestelbus uitgebrand. © Foto Mallo / Gabor Heeres