Volledig scherm
Het aangepaste ontwerp van het Walkwartier. De woontoren krijgt een compleet andere uitstraling. © ABSENT MATTER

Nieuw ontwerp voor woontoren Walkwartier Oss: grotere appartementen, meer baksteen

pollOSS - De woontoren van het Walkwartier in Oss krijgt een heel andere uitstraling dan gedacht. De gebogen gevels maken plaats voor kaarsrechte buitenmuren. Het beige en wit wordt vervangen door een donkerdere baksteen. Door de aanpassingen worden de appartementen in de toren wat groter. 

De wijzigingen zijn goed te zien op een nieuwe schets die het Osse gemeentebestuur woensdagmiddag openbaar maakte. Daarop is de aanblik van het nieuwe centrumplan vanuit de Molenstraat te zien. Aan schetsen uit andere richtingen wordt nog gewerkt. 

Ook de entree van het UIThuis pal tegenover de Houtstraat gaat op de schop. Die bestaat straks uit drie hoge glazen bogen, in plaats van één lagere. Mede door deze ingreep moet het nieuwe culturele hart van Oss er zo'n tweehonderd vierkante meter op vooruit gaan.

Minder uitgesproken

Poll

Wat vind jij van het nieuwe ontwerp van het Walkwartier?

Wat vind jij van het nieuwe ontwerp van het Walkwartier?

  • Een hele verbetering! (10%)
  • Mij maakt het niet veel uit (17%)
  • Ik vond de vorige schetsen mooier (73%)
507 stemmen

De woontoren van het centrumplan krijgt met de wijziging een minder uitgesproken uiterlijk dan op eerdere ontwerpen. Volgens verantwoordelijk wethouder Joop van Orsouw heeft dat vooral met de financiering te maken. Rechte gevels kosten minder geld dan gebogen gevels. En omdat de woningen groter worden, zal de vraagprijs ietsje hoger komen liggen.

Eerder al werd bekend dat het Walkwartier 19 extra appartementen krijgt om het project betaalbaar te maken. Het totaal aantal woningen komt daarmee op 124. De extra appartementen komen op het dak van het complex. Daarom zijn ze vanaf de straat - en op toekomstige schetsen vanaf straatniveau - niet te zien. Ook op meer subtiele manieren worden kosten bespaard. Zo komt er een zadeldak achter de halfronde koekgevel die uitkijkt op de Molenstraat. Op eerdere schetsen was ook het dak halfrond.

1,66 miljoen

Ondanks die ingrepen komt de gemeente zo'n 1,6 miljoen euro tekort voor het plan. De helft van dat geld wordt terugverdiend omdat het UIThuis een jaar later open gaat dan aanvankelijk gepland. Dat scheelt acht ton exploitatiekosten. De rest van het geld wil de gemeente onttrekken uit de algemene bedrijfsreserve van het grondbedrijf. 

De totale kosten voor het Walkwartier bedragen zo'n 50 miljoen euro. De gemeente en bouwbedrijf Van Wanrooij betalen ieder ongeveer de helft. Binnen enkele weken moeten grote borden op het leegstaande V&D-pand de grootse plannen aankondigen. 

Op 27 juni neemt de Osse gemeenteraad een besluit over de miljoeneninvestering. Aan het ontwerp kan dan nauwelijks nog geschaafd worden. In het najaar van 2020 moet de begonnen worden met de sloop, in het voorjaar van 2021 met de bouw. Begin 2023 moet het Walkwartier er staan. 

Volledig scherm
Het ‘oude’ ontwerp van het Walkwartier, bezien vanuit de Molenstraat. © Absent Matter
  1. Spoordrama Oss: gemeente plaatst monument, nabestaanden en slachtoffers ontvangen donaties
    VIDEO

    Spoordrama Oss: gemeente plaatst monument, nabestaan­den en slachtof­fers ontvangen donaties

    OSS - Op 20 september, precies een jaar na het spoordrama in Oss, onthult de gemeente een monument voor iedereen die een kind heeft verloren. Het gedenkteken krijgt de naam Vlinderboek en komt te staan in het Elzeneindpark, hemelsbreed ongeveer een kilometer van de spoorwegovergang waar het ongeluk met de elektrische bakfiets zich voltrok. Drie meisjes en een jongen (4, 4, 6 en 8 jaar) overleefden de aanrijding niet. Een vijfde kind en de bestuurster raakten zwaargewond.