Volledig scherm
Zó hoort het in de Maashorst. © Maashorst

Opsporingsambtenaren in de Maashorst slaan handen ineen

OSS/UDEN - Om motorcrossers en baasjes van loslopende honden in de Maashorst beter te kunnen aanpakken, slaan de bijzondere opsporingsambtenaren (boa's) van  de vier betrokken gemeenten en Staatsbosbeheer de handen ineen. Ze mogen voortaan op elkaars grondgebied optreden.

De 3500 hectare grote Maashorst ligt op gronden van Oss, Uden, Bernheze , Landerd en Staatsbosbeheer. In het veld zijn de grenzen allang niet meer goed zichtbaar.  Een boa van Staatsbosbeheer kon voorheen bijvoorbeeld geen motorcrossers bekeuren op gemeentegrond, en andersom ook niet. Toezicht en handhaving eindigen voortaan niet meer bij een grens. 

In de Maashorst zijn veel ‘recreatiestromen’: wandelaars, fietsers, ruiters, mountainbikers en hondenbezitters. ,,Het is de kunst die stromen goed en veilig naast elkaar te laten recreëren”, meldt projectleider Hester Berns van de Maashorst. Daarom starten de boswachters een voorlichtingsactie. ,,Om op een positieve manier  uitleg te geven over de toegangsregels. Ze geven aan wat de eventuele gevolgen zijn als bezoekers geen rekening houden met elkaar en de regels.”

Hondenbezitters krijgen extra aandacht, ook met het oog op taurossen die geïrriteerd kunnen raken van loslopende honden. De gemeenteraden van Uden en Landerd drongen er na incidenten eerder ook op aan om maatregelen te treffen. De Maashorst voert eind 2019 het aantal losloopgebieden op van zes tot negen.  

Honden die zijn aangelijnd door hun baasje krijgen een beloninkje. ,,Zo hopen we hondenbezitters op een sympathieke manier bewust te maken van de noodzaak om de hond aan te lijnen”, stelt Berns. Een tijdje na de positieve aanpak volgt een fase van verbaliseren. 

Op donderdag 18 juli tekenen de Maashorstgemeenten en Staatsbosbeheer een convenant dat de efficiëntere samenwerking regelt. 

Volledig scherm
Paaltjes attenderen honden op plekken waar ze los mogen lopen. © Maarten van de Rakt
  1. Verbazing bij wijkagent Oss over auto die spoorbomen omzeilt op plek van tragisch ongeval met Stint: ‘Dit is bizar gedrag!’

    Verbazing bij wijkagent Oss over auto die spoorbomen omzeilt op plek van tragisch ongeval met Stint: ‘Dit is bizar gedrag!’

    OSS - Verbazing bij de wijkagent van Ruwaard in Oss dinsdagmiddag. Ze kreeg een foto toegestuurd van een getuige die een auto spoorbomen zag omzeilen om het spoor over te steken bij de spoorwegovergang aan de Braakstraat in Oss. Dit is de plek waar het tragische ongeval met de Stint zich vorig jaar voltrok, waarbij vier kinderen om het leven kwamen. ,,Gebruik je verstand, want dit is gewoon bizar!”, reageert wijkagent Sandra de Veer.