Volledig scherm
Zó hoort het in de Maashorst. © Maashorst

Opsporingsambtenaren in de Maashorst slaan handen ineen

OSS/UDEN - Om motorcrossers en baasjes van loslopende honden in de Maashorst beter te kunnen aanpakken, slaan de bijzondere opsporingsambtenaren (boa's) van  de vier betrokken gemeenten en Staatsbosbeheer de handen ineen. Ze mogen voortaan op elkaars grondgebied optreden.

De 3500 hectare grote Maashorst ligt op gronden van Oss, Uden, Bernheze , Landerd en Staatsbosbeheer. In het veld zijn de grenzen allang niet meer goed zichtbaar.  Een boa van Staatsbosbeheer kon voorheen bijvoorbeeld geen motorcrossers bekeuren op gemeentegrond, en andersom ook niet. Toezicht en handhaving eindigen voortaan niet meer bij een grens. 

In de Maashorst zijn veel ‘recreatiestromen’: wandelaars, fietsers, ruiters, mountainbikers en hondenbezitters. ,,Het is de kunst die stromen goed en veilig naast elkaar te laten recreëren”, meldt projectleider Hester Berns van de Maashorst. Daarom starten de boswachters een voorlichtingsactie. ,,Om op een positieve manier  uitleg te geven over de toegangsregels. Ze geven aan wat de eventuele gevolgen zijn als bezoekers geen rekening houden met elkaar en de regels.”

Hondenbezitters krijgen extra aandacht, ook met het oog op taurossen die geïrriteerd kunnen raken van loslopende honden. De gemeenteraden van Uden en Landerd drongen er na incidenten eerder ook op aan om maatregelen te treffen. De Maashorst voert eind 2019 het aantal losloopgebieden op van zes tot negen.  

Honden die zijn aangelijnd door hun baasje krijgen een beloninkje. ,,Zo hopen we hondenbezitters op een sympathieke manier bewust te maken van de noodzaak om de hond aan te lijnen”, stelt Berns. Een tijdje na de positieve aanpak volgt een fase van verbaliseren. 

Op donderdag 18 juli tekenen de Maashorstgemeenten en Staatsbosbeheer een convenant dat de efficiëntere samenwerking regelt. 

Volledig scherm
Paaltjes attenderen honden op plekken waar ze los mogen lopen. © Maarten van de Rakt
 1. Osse honden die ‘aanranders, kippendieven en roovers’ aanhouden
  PREMIUM
  Stille getuigen

  Osse honden die ‘aanranders, kippendie­ven en roovers’ aanhouden

  De afgelopen weken haalden, afgezien van die arme gedumpte puppy's in de regio, twee honden het nieuws. En niet de minste. De Duitse staande langhaar Fenna uit Oss mocht deelnemen aan de prestigieuze Nimrod, dé wedstrijd voor jachthonden waaraan het meedoen alleen al een eer is. En dan was er nog de herder July uit Nistelrode die deel uitmaakte van het Nederlands hondenteam dat het opnam tegen België.
 2. Harddrugs en chemicaliën gevonden in Berghem bij tweede fase van Operatie Alfa
  VIDEO

  Harddrugs en chemica­liën gevonden in Berghem bij tweede fase van Operatie Alfa

  BERGHEM - De politie heeft maandag in het kader van operatie Alfa harddrugs, chemicaliën en een grote hoeveelheid chemisch afval gevonden bij het doorzoeken van twee panden in Berghem. De politie houdt bewust in het midden in welk pand de chemicaliën precies zijn gevonden. Een pand, aan de Koolzaadweg, zou de woning van zijn topcrimineel Martien R.. Het andere pand betreft een transportbedrijf aan de Spaanderstraat. De politie gaf aan het vermoeden te hebben dat er naast drugs ook vuurwapens en geld lagen in de panden. Er zijn maandag geen arrestaties verricht.