Volledig scherm
Wisseling van de wacht in 2017: feestgangers verlaten de trein, wandelaars staan te trappelen om naar Nijmegen te vertrekken. © Peter van Huijkelom.

Oss beleeft volgende week die unieke nachttreinweek

OSS/UDEN - De NS biedt ook dit jaar deelnemers aan de Vierdaagse van Nijmegen en bezoekers van de Vierdaagsefeesten weer nachtvervoer.  Volgende week is het weer die unieke week in het jaar dat er nachttreinen in Oss stoppen.

In de nachten van zaterdag op zondag en zondag op maandag kunnen Nijmegen-gangers alleen terugkomen in Oss. De Vierdaagsefeesten zijn dan immers aan de gang, maar de wandelmarsen nog niet. De laatste trein die mensen uit de regio Oss kunnen nemen op Nijmegen centraal is 2.40 uur. Een nacht later is het ook mogelijk om op Oss centraal de trein te nemen, de hele nacht door. Twee keer per uur gaat er dan een trein naar Nijmegen. De nachtlijn rijdt constant heen en weer tussen Nijmegen en Den Bosch, dus Ossenaren kunnen eventueel ook op elk tijdstip naar de Brabantse ‘buren’, zij het slechts één keer per uur. 

Niet alleen Ossenaren maken gebruik van deze service, ook veel mensen uit de omliggende dorpen en gemeenten doen dat. Zij kunnen zo toch in hun eigen bed slapen, maar wel eenvoudig en op tijd in Nijmegen geraken. Elk jaar zijn er ook redelijk wat internationale deelnemers of lopers van boven de rivieren die kiezen voor de combinatie hotel in Oss en de trein naar Nijmegen. De (gratis) bewaakte fietsenstalling aan de Spoorlaan is van 3.30 tot 22.00 uur open.

Ossenaren die in het westen van de stad wonen, kunnen ook op Oss west opstappen. Daar is midden in de nacht meer gratis parkeergelegenheid. Vanaf dit station gaat er ook maar een trein per uur naar Nijmegen. In Oss west kun je ook de hele nacht de trein nemen naar Den Bosch, al is daar in vergelijking met de Gelderse stad een stuk minder te doen.

Wandelmars en feesten

Tussen 13 en 19 juli wordt er vier dagen gelopen en zes dagen feestgevierd in Nijmegen en omgeving. Het evenement trekt gemiddeld 1,6 miljoen bezoekers en en een kleine 50.000 lopers. Er zijn ruim duizend optredens op verschillende podia, verdeeld over de stad. Dit jaar is een jubileumeditie; de Vierdaagsefeesten vinden voor de vijftigste keer plaats. De openingsavond vindt komende zaterdag plaats, op zondag is er een grote vuurwerkshow aan de Waalkade te zien.