Volledig scherm
© Stephan Tellier

Oss houdt Maasdijk, Maashorst en woonboulevard deze Pasen open, maar controleert extra

OSS/HEESCH - Oss houdt de Maasdijk, de woonboulevard en de verschillende natuurgebieden dit paasweekend ‘gewoon’ open. Op al die plekken worden extra boa's en agenten ingezet om te controleren of mensen genoeg afstand houden. Intussen zijn in de gemeente al 327 waarschuwingen en 13 boetes uitgedeeld.

Volgens burgemeester Wobine Buijs is er veel gewikt en gewogen over het openhouden van met name de Maasdijk. Daar was het afgelopen weekend al drukker dan normaal met wielrenners en motoren die vaak dicht op elkaar reden. 

,,We hebben er over gedacht om de weg af te sluiten, maar dat doen we vooralsnog niet. Omdat we mensen maximaal de mogelijkheid willen bieden om er even tussenuit te gaan. Je ziet op de dijk elk voorjaar de spanning tussen wandelaars, fietsers en motorrijders. Maar dit keer is het nóg belangrijker om rekening met elkaar te houden. We gaan dan ook scherp handhaven op alle mogelijke overtredingen. Dus ook op hardrijders.”

Quote

We gaan scherp handhaven op alle mogelijke overtredin­gen

Wobine Buijs, burgemeester

Ook bij de woonboulevard en de Maashorst worden extra mensen ingezet. Op die eerste plek vooral om mensen gefaseerd naar binnen te laten gaan. Bij die tweede juist om te controleren of mensen genoeg afstand houden. ,,We zijn gezegend met een enorm buitengebied", zegt Buijs. ,,Dus er is voor iedereen genoeg ruimte om rustig een ommetje te maken.”

Ook buurgemeente Bernheze zet dit paasweekend extra toezichthouders en handhavers in. Omdat het ‘vanwege het mooie weer de verwachting is dat meer mensen op pad gaan', zo stelt de gemeente in een vrijdag uitgegeven verklaring. 

Dertien boetes

Wobine Buijs.
Volledig scherm
Wobine Buijs. © Van Assendelft

Wie zich toch niet aan de regels houdt, kan een boete verwachten. In de ruim twee weken dat de strenge coronamaatregelen van kracht zijn, deelde Oss al 327 waarschuwingen en 13 boetes van 390 euro uit. In Bernheze ging het tot dusver om 9 waarschuwingen.

Volgens de burgemeesters zijn de overtreders in veruit de meeste gevallen jongeren van tussen de 15 en 25 jaar oud. Ze kwamen bijvoorbeeld massaal bij elkaar op de parkeerplaats van sportcomplex De Rusheuvel, die inmiddels is afgesloten. Ook zijn er sporen gevonden van feestjes en barbecues in de Maashorst. 

Een offer brengen

Quote

Als we terug willen naar ons oude leven, is dit het offer dat we moeten brengen

Wobine Buijs, burgemeester

Toch is Buijs over het algemeen erg tevreden met de naleving van de regels in haar gemeente. ,,Mensen trekken steeds eerder aan de bel als ze anderen zien samenscholen. Want inmiddels is iedereen in de familie wel getroffen door het virus en snappen de meesten dat dit nodig is om doden te voorkomen. Als we terug willen naar ons oude leven, is dit het offer dat we moeten brengen.”

Buijs deed ruim een week geleden zelf een stapje terug omdat ze klachten had die verdacht veel op het coronavirus leken. Inmiddels is ze weer helemaal de oude. ,,Ik zit weer op 120 procent. Dat is ook wat je nodig hebt om in deze crisis leiding te geven.” Komend paasweekend brengt ze thuis door. Ze maakt hooguit een ommetje.

De burgemeester prijst de initiatieven die overal in Oss de kop op steken. Zoals het noodfonds voor gezinnen die het financieel moeilijk hebben. En het werk bij de voedselbank en milieustraat, waar het veel drukker is dan normaal. ,,Goed om te zien dat we zoveel rekening houden met elkaar.”