Volledig scherm
Ook het baasje van deze viervoeter kan een bekeuring krijgen als de poep niet wordt opgeruimd. © ANP

Oss pakt poepende hond harder aan

OSS - De gemeente Oss gaat strenger optreden tegen de baasjes van loslopende en wildpoepende honden. Door de inzet van extra handhavers moet de pakkans vergroot worden en de overlast verminderen. 

Een slordige drie jaar na de invoering houdt de gemeente Oss het eigen hondenbeleid kritisch tegen het licht. Uit een enquête onder 866 inwoners blijkt dat zij op hoofdlijnen tevreden zijn over het beleid. Behalve dan over de handhaving. Nog te vaak poepen honden op plekken waar het niet mag en laten baasjes de uitwerpselen onbestraft liggen, vinden de ondervraagden. Er zouden te weinig boa's op de been zijn om het probleem aan te pakken. 

Daar gaat de gemeente nu wat aan doen. Met twee boa's die speciaal worden vrijgemaakt om zich op hondenbezitters te richten. De handhavers gaan al dan niet in burger op pad om overtreders op heterdaad te betrappen. ,,Hondenpoep behoort al jaren tot de grootste ergernissen in de gemeente", zegt wethouder Johan van der Schoot. ,,Zeker op de wegen die leiden naar uitlaatveldjes is het nu vaak vies.” Hij zet daarom extra mankracht in, zelfs nu er personele problemen op de afdeling handhaving zijn. 

Aantrekkelijker uitlaatveld

In navolging van de enquête gaat de gemeente ook in gesprek met wijk- en dorpsraden. Zij moeten meedenken over de beste plekken voor afvalbakken voor hondenpoep. Ook mogen de raden hun licht laten schijnen op manieren om uitlaatveldjes aantrekkelijker te maken. Bijvoorbeeld door de plaatsing van speeltoestellen voor de dieren. 

Daarnaast wordt in het buitengebied beter aangegeven dat honden ook daar niet los mogen lopen. De gemeente broedt nog op een ludieke manier om daar aandacht voor te vragen. De hondenbelasting blijft intussen gehandhaafd op 55,80 voor de eerste hond. Voor elke extra viervoeter in huis loopt dat bedrag op. 

Fikse boetes

De boete voor een loslopende hond binnen de bebouwde kom is 90 euro. Wie de hond vrij laat rondlopen op een speelterrein of de poep op straat laat liggen, moet 140 euro aftikken. In alle gevallen komt daar nog 9 euro administratiekosten bovenop. 

  1. Politie laat de spierballen rollen tijdens Operatie Alfa: ‘Al zou ik het geen machtsvertoon noemen’
    PREMIUM

    Politie laat de spierbal­len rollen tijdens Operatie Alfa: ‘Al zou ik het geen machtsver­toon noemen’

    OSS - De teller van het aantal invallen in het kader van Operatie Alfa staat na ruim een week op negen. Met het rollen van de spierballen laat de politie zien het aanpakken van georganiseerde criminaliteit serieus te nemen. Volgens politiedeskundige Jaap Timmer van de Vrije Universiteit Amsterdam is het wat grootte betreft geen unieke operatie, maar wel een zeer opmerkelijke.