Volledig scherm

Overlast Amazon terug, ‘wachtkamer’ nu al te klein

OSS - Vos Logistics heeft de handen meer dan vol aan internetgigant Amazon. Veelzeggend: grote vakantie of niet, de economie draaide de laatste zes weken in deze hoek van het Osse bedrijvenpark Vorstengrafdonk als een tierelier. Het leidt opnieuw tot overlast.

Multinational Amazon werkt al enige tijd aan uitbreiding van zijn activiteiten in Nederland. Sinds eind 2017 doet het pand van Vos Logistics dienst als overslagplaats voor Amazon. Trucks voeren pakketten voor de wereldwijde webwinkel af en aan. De producten worden vanuit magazijnen in Europa naar Oss vervoerd. Van daaruit gaan ze verder naar distributiecentra van pakketbezorgers. Die nemen de ‘laatste mijl’ naar de klant voor hun rekening. 

Het is elke dag weer dringen bij de dertien laaddocks van het distributiecentrum. Die zijn goed bezet. Verderop aan de Paalgravenlaan is ruim een jaar geleden een sober, stoffig parkeerterrein ingerichtom te voorkomen dat andere bedrijven er last van hebben en fietsers mogelijk gevaar lopen. Dat terrein doet dienst als een soort wachtkamer. Regelmatig staan er dik dertig vrachtwagens, veelal van Oosteuropese origine. Wachtend tot ze aan de beurt zijn en een dock vrijkomt.

Bermen losgewoeld

Maar die ‘wachtkamer’ blijkt alweer vaak te klein, zo druk is het. Chauffeurs parkeren hun trucks ook langs de Paalgravenlaan en voorbij het viaduct aan de Zwaardweg langs de snelweg. Daar is eerder al eenrichtingsverkeer ingesteld. Ook in het weekeinde staan er vrachtwagens. Bermen zijn door de trucks losgewoeld.

Dat parkeren mág ook niet. De gemeente treedt er tegen op. ,,Samen met het beveiligingsbedrijf van Vorstengrafdonk spreken de handhavers de chauffeurs er wel op aan, maar het zijn geen structurele acties”, erkent een woordvoerder. “Dat aanspreken doen ze ook als er sprake is van een verkeersgevaarlijke situatie. Soms krijgen ze ook een boete, bijvoorbeeld als ze bij het monument voor het vorstengraf staan, waar ze niet mogen komen.” Er is nog geen sprake van verdere actie van de gemeente Oss.

Vos en Amazon zelf zijn zacht gezegd nooit scheutig met geven van een toelichting op hun samenwerking.

  1. Stef van den Berk (15) uit Berghem met twee gouden plakken terug van WK taekwondo: ‘Ik ben elke wedstrijd te keer gegaan’
    PREMIUM

    Stef van den Berk (15) uit Berghem met twee gouden plakken terug van WK taekwondo: ‘Ik ben elke wedstrijd te keer gegaan’

    BERGHEM - Hij had er geen rekening mee gehouden. Toch keerde Stef van den Berk met twee gouden medailles terug van het Open WK taekwondo. In het Schotse Wishaw kroonde de 15-jarige debutant uit Berghem zich tegen alle verwachtingen in in twee categorieën tot wereldkampioen. ,,Ik wilde gewoon zo goed mogelijk presteren. Dat is aardig gelukt”, zegt hij met een brede grijns op zijn gezicht.