Volledig scherm
Piet de Haas in 2014, bij de viering van zijn 60-jarig huwelijk met echtgenote Corry. © Privécollectie

Piet de Haas gaf Geffen veel en kreeg veel terug

IN MEMORIAMGEFFEN - Na een kort ziekbed is overleden Piet de Haas (94). De onvermoeibare vrijwilliger werd in 1995 de tweede Geffenaar van het Jaar en was daar apetrots op.

‘Niks gepresteerd en toch geëerd’. Zo sprak Piet de Haas zelf altijd over de twee grote onderscheidingen, de lokale en een koninklijke, die hij kreeg voor al zijn sjouwen voor zieken, verenigingen en kerk in Geffen. 

Met een knipoog wilde hij er maar mee zeggen dat hij al zijn hand- en spandiensten heel gewoon vond. Ook gaf hij zo aan de onderscheidingen wel te kunnen waarderen. Vooral de lokale eretitel 'Geffenaar van het Jaar’. Die ontving hij als één van de allereersten, alleen de geliefde pastoor Spijkers was hem daarin voorgegaan. ,,Daar was hij héél blij mee, veel blijer dan later met dat lintje’’, zegt oudste dochter Will van Leeuwen.

Effe Noar Geffe

Piet de Haas stond altijd klaar als er in Geffen wat gedaan moest worden. Hij was van beroep metselaar maar kon met zijn handen veel meer. Veel verenigingen maar vooral jaarmarkt Effe Noar Geffe en de parochie hebben jaren- en jarenlang plezier gehad van zijn aanpakkersmentaliteit. 

Later profiteerden ook de juffen van zijn kleinkinderen. De Haas zette voor de gymlessen alvast de toestellen klaar in de zaal, zodat de leerkachten daar geen tijd aan kwijt raakten. 

‘Ontzettend van genoten’

Dochter Will benadrukt dat haar vader het vrijwilligerswerk altijd graag en opgewekt gedaan heeft: ,,Hij heeft er ontzettend van genoten en er ook veel voor terug gekregen.’’ Met dat laatste doelt ze niet zozeer op de onderscheidingen, maar vooral op de sympathie van dorpsgenoten. 

En ook op wederdiensten. Een kwart eeuw lang organiseerde Piet de Haas bootreizen voor Geffense zieken. Volgens zijn dochter moet dat wel gezien worden als zijn meesterwerk als vrijwilliger. De Haas sjouwde persoonlijk op zijn fietsje alle benodigde middelen bij elkaar. En hij zag dan elk jaar weer in het dorp een mooie groep vrijwilligers opstaan voor de verzorging tijdens de reis: ,,Als je veel geeft dan krijg je ook veel terug, zei hij dan.’’

De afscheidsdienst voor Piet de Haas is donderdagochtend in de Geffense kerk.