Volledig scherm
Een wisent in de Maashorst. © Van Assendelft Fotografie

Polenreis Osse ambtenaren betekent nog geen ‘welkom’ voor wisent

OSS - Twee Osse ambtenaren reisden naar Polen om extra kennis over de wisent op te doen. Maar dit betekent nog niet, haast de gemeente zich te zeggen, dat het veelbesproken dier nu ook naar Oss komt.  

‘Het is dus nog helemaal open of en wanneer de wisent in Herperduin zijn opwachting maakt.’ Zo vat de gemeente Oss de stand van zaken samen deze week, die begon met een enthousiast persbericht van de Maashorst (het natuurgebied, niet de fusiegemeente) over het recente bezoek aan een internationale wisentenconferentie in Polen.  

Vervolgens bracht deze week nog het besluit van het Osse college om niet in het gezamenlijke toezicht op de Maashorst te stappen. Maar dit besluit staat los van vragen en antwoorden over de wisent. 

Snoeihard veto

In de Maashorstdelegatie, zo verhelderde het persbericht over de Polenreis, zaten naast mensen van ARK Natuurontwikkeling en Staatsbosbeheer ook vertegenwoordigers van de gemeenten Uden én Oss. Het Oss dus van de gemeenteraad die in 2015 een snoeihard veto uitsprak over de wisent. Dat grote dier zou dan wel op proefbasis naar de Maashorst komen, maar mocht beslist geen poot op Osse gronden zetten

Waarom moesten twee Osse ambtenaren nu dan naar Polen? De gemeente: ‘Het beheer van de Maashorst wordt door alle partijen zoveel mogelijk samen uitgevoerd. Zo zijn onze medewerkers ook nu al betrokken bij het beheer van de wisenten op de Maashorst.’

Wisentenproef

Door deelname aan de wisentenconferentie vergroten de Osse ambtenaren hun kennis over de wisent. De gemeente geeft toe: daarmee bereidt Oss zich óók voor op de mogelijke komst, ooit, van wisenten op eigen grond. Het veto geldt immers niet voor eeuwig. Afgesproken is wel dat er in 2020 eerst een grondige evaluatie komt van de wisentenproef in de Maashorst, voordat er nieuwe stappen gezet worden. 

Zo’n nieuwe stap kan het openstellen van Herperduin zijn. Maar VDG-raadslid Berry van de Burgt, in 2015 één van de aanjagers van het Osse veto, ziet dat nog niet gebeuren. Het is te verdedigen, zo reageert hij op de Polenreis van twee ambtenaren: ,,Maar gezien het sentiment over de wisent dat ik bij een groot deel van de Osse politiek proef, zou ik het vooral erg voorbarig willen noemen.’’

  1. Toeristenbelasting? Voor een kat betaal je toch ook geen hondenbelasting.
    PREMIUM
    Column

    Toeristen­be­las­ting? Voor een kat betaal je toch ook geen hondenbe­las­ting.

    OSS - Wie had dat gedacht, dat de regionale arbeidsmigrantendiscussie aangezwengeld wordt door een slimme ondernemer die op zijn centen let? Chaletparkeigenaar Bob Vink heeft natuurlijk groot gelijk dat hij geen toeristenbelasting wil betalen voor huurders die geen toeristen zijn. Als ik een kat had, zou ik geen hondenbelasting willen betalen en als mijn vuilnisbak nauwelijks nog geleegd wordt, wil ik minder afvalstoffenheffing betalen. In ieder geval niet méér.