De speciale bus richting Reek en Zeeland aan de Pastoor van Winkelstraat.
Volledig scherm
De speciale bus richting Reek en Zeeland aan de Pastoor van Winkelstraat. © Maarten van de Rakt

Populair retourtje Zeeland om handtekening te zetten voor herindelingsreferendum

SCHAIJK/ZEELAND - Een stuk of dertig Schaijkenaren stapten woensdagmiddag in een speciale touringcar. Ze willen voor de beoogde herindeling graag gehoord worden. Daarom gingen ze in Zeeland hun handtekening zetten onder de aanvraag voor een referendum.

De bus is gecharterd door de Actiegroep Schaijk bij Oss. Zij ziet de teller van het aantal handtekeningen gestaag oplopen richting tweehonderd. Om een aanvraag in te dienen zijn er 437 nodig. ,,Die halen we wel, daar ben ik niet bang voor”, zegt Nol de Jong namens de actiegroep op het plein bij de Phoenix. ,,Veel Schaijkenaren komen op 12 februari hier in het raadhuis hun handtekening zetten. Dat is een veel gehoord geluid. We zijn tevreden over hoe het nu loopt.”

Quote

Ja, er was een referendum in 2015, maar dat bood geen duidelijk­heid

Mimi van der Meer

De Schaijkse Mimi van der Meer meldt zich ook bij de ‘bushalte’. ,,Ik moest mijn tekencursus hiervoor afzeggen, maar dat doe ik graag”, verklaart ze. ,,Wat de raad wil is duidelijk, fusie met Uden. In Schaijk leeft sterk het gevoel dat we niet de kans hebben gehad ons uit te spreken over een herindeling richting Oss of Uden . Ja, er was een referendum in 2015, maar dat bood geen enkele duidelijkheid.” 

Plakkaat van de actiegroep op de voorruit van de touringcar.
Volledig scherm
Plakkaat van de actiegroep op de voorruit van de touringcar. © Maarten van de Rakt

Ze wijst op de verkiezingsprogramma's van de politieke partijen voor de laatste gemeenteraadsverkiezingen. ,,Bij die verkiezingen ging 73 procent van de stemmen naar partijen die een referendum beloofden. Dat is heel duidelijk.” 

In de raadsvergadering van donderdag had actievoerder en raadslid Arie de Kleijn (DS97) het aan de stok met  de burgemeester en coalitie. Hij vindt dat de burgemeester zacht gezegd niet echt meewerkt bij deze handtekeningenactie.  ,,Voor ons pakt die aanvaring goed uit. Een hoop mensen hebben het gehad met de burgemeester. Ze vinden het geen stijl hoe hij zich opstelt”, stelt  de Jong.

Bekende Schaijkenaren laten hun gezicht zien bij de bus. Ook Piet Hein Jonkergouw, CDA-raadslid. Of hij ook meegaat? ,,Nee, maar ik zet mijn handtekening wel.” Donderdag liet Jonkergouw in de raadsvergadering doorschemeren voorstander te zijn van een referendum. De verwachting is dat de coalitiepartijen daarin niet mee zullen gaan. Eerder zeiden ze al nee tegen zo'n volksraadpleging.