Volledig scherm
Ingebruikname van het Skon Skip in Lith. Op de foto onder anderen Johan van de Schoot (rechts in de boot) die na de te waterlating een rondje meevaart. © Jeorne Appels/Van Assendelft

Skón schip tegen een vuile Maas

LITH - De oevers langs de Maas en Waal zijn jaarlijks goed voor zo'n 10.000 vuilniszakken aan afval. Om het opruimen makkelijker te maken werd schoonmaakboot 'Skón Schip' aan-geschaft. Zaterdag was de doop van het schip.

Quote

Heel fijn dat de handen uit de mouwen worden gestoken

Burgemeester Wobine Buijs van Oss

Het is zaterdagochtend om negen uur al druk in de Lithse Ham. Vrijwilligers in rode jassen met het Skón Schip-logo erop klinken feestelijk de koffiekopjes tegen elkaar. Na jarenlang de oevers van de Maas schoon te hebben gemaakt met prikstokken kunnen ze nu ook het water op met hun eigen boot. ,,Het idee voor een boot speelde al een tijdje bij ons, aangezien we het plastic op het water niet konden opruimen. We hebben een verzoek ingediend voor een boot bij de gemeente Oss die ook meteen enthousiast was", vertelt vrijwilliger Jos van den Heuvel (64).

Champagnefles

Dat enthousiasme is goed te horen als burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans een openingswoord tot de aanwezigen richt: ,,Heel fijn dat de handen uit de mouwen worden gestoken. Oss is een Global Goals gemeente, we helpen mee aan het bereiken van de zeventien duurzaamheidsdoelen van de VN. Schoon water is daar een belangrijk onderdeel van. Met dit soort acties zetten we een stap in de richting naar een duurzame wereld."

Quote

We komen echt van alles tegen

Yvonne van Geffen

Na het openingswoord trotseert het gezelschap de koude wind om over te gaan tot de officiële doping van de boot in de jachthaven. Onder het motto: 'minder afval in de Maas' gebeurt dit niet met een champagnefles, maar laat wethouder Johan van der Schoot de boot te water met behulp van een takelinstallatie. Hij wenst de vrijwilligers een 'behouden vaart' en trapt daarmee tevens de Schone Maas-acties af, dit zijn acties om het afval uit de Maas te houden.

Vuilniszakken met 'opgeruimd staat netjes' erop, en prikstokken worden tevoorschijn gehaald om meteen aan de slag te gaan. ,,We komen echt van alles tegen",vertelt vrijwilliger Yvonne van Geffen (59). ,,Van plastic flessen en zakken tot boeien die van boten af zijn gewaaid."

Schadelijk

Voor Joost Barendrecht, projectleider IVN Brabant die de Schone Maas-acties coördineert is dit alles behalve een verrassing. ,,We zien een groei in de hoeveelheid zwerfafval dat we langs de oevers van de Maas en Waal vinden. En dat is schadelijk voor de natuur en onze gezondheid. Nu al worden er negen verschillende soorten microplastic in de menselijke ontlasting gevonden, omdat we het plastic daadwerkelijk binnenkrijgen."

Hij hoopt dat de Schone Maas-acties het bewustzijn vergroten. ,,We halen nu zo'n 45.000 kilo afval per jaar op, dit kan al deels worden verminderd als mensen hun eigen afval opruimen als ze de natuur in gaan."