Volledig scherm
De gemeente Oss plaatst deze oproep in het buitengebied. © Mari van Rossem

Steeds meer zwerfafval in Osse bermen, dat vaak ook nog eens door maaiers wordt versnipperd

OSS - De hoeveelheid zwerfafval in de Osse bermen neemt toe. Die constatering van GroenLinks wordt bevestigd door wethouder Johan van der Schoot. Hij spreekt van een zorgelijke ontwikkeling, maar denkt nog niet aan wijziging van beleid. 

GroenLinks-raadslid Ester Bos stelde schriftelijke vragen over het toenemende zwerfafval en legde daarbij een verband naar het gemeentelijke onderhoudsniveau voor de openbare ruimte. In jaren van bezuiniging werd dat niveau teruggeschroefd naar ‘sober’. Bos: ,,Voorheen werd de IBN ingehuurd om de bermen op te schonen. Nu moeten de aannemers die de bermen onderhouden dat doen voor ze gaan maaien. Ik zag vandaag nog met eigen ogen dat dit niet gebeurt. Het gevolg is dat er steeds kleinere snippers plastic in de bermen achterblijven.” 

De wethouder zegt in beantwoording van de vragen toe dat het toezicht op het werk van de aannemers is verscherpt. ‘Wie dit niet goed invult, riskeert een boete.’ Bos reageert: ,,Ik lees hieruit dat er tot op heden nog geen boetes zijn uitgedeeld en ik vraag me ook af in hoeverre dit de aannemers zal bewegen om het afval vooraf op te ruimen. Dat is veel werk en waarschijnlijk is zo af en toen een boete betalen goedkoper.” 

Volledig scherm
Zwerfafval langs de Nieuwe Hescheweg dat na een maaibeurt is blijven liggen. © Ester Bos
  1. Het Osse landschap is nog niet ‘verrommeld’ met dozen
    Stille getuige

    Het Osse landschap is nog niet ‘verrommeld’ met dozen

    OSS - Oss heeft de boot weer eens gemist. Er zijn onlangs zes Brabantse gemeenten genoemd met een door XXL-distributiedozen verrommeld landschap en Oss was er niet bij. En dat terwijl het zo zijn best heeft gedaan om op de meest historische plek van de gemeente, bovenop op het Vorstengraf, een dozenparadijs van heb ik u daar in te richten. Maar die voorname Ossenaar uit de IJzertijd heeft daar in het welstandsvrije gebied gelukkig nog wel een monumentje dat herinnert aan zijn laatste rustplaats.