Volledig scherm
Sven Quint heeft zin in zijn vertrek naar de States. © Van Assendelft

Sven Quint uit Megen begint voetballend aan Amerikaans avontuur

MEGEN - Over een week vertrekt Sven Quint (17) uit Megen voor vijf jaar naar de Verenigde Staten om zijn droom na te jagen. Hij wil daar zoveel mogelijk uit zijn voetbalkwaliteiten halen in combinatie met een bachelorstudie international business.

Net terug van een surfvakantie met zijn vrienden in Zuid-Frankrijk vertelt hij voluit over het avontuur. ,,Toen ik 15 was, volgde ik een vlog over een basketballer die dagelijks vertelde over hoe hij zijn studie combineerde met zijn passie basketbal. Ik dacht al gauw: zoiets wil ik ook, maar dan met míjn passie, voetbal.”

De ouders van Sven, Erin en Joost Quint, reageerden enthousiast. Er was nog tijd, eerst moest het vwo afgerond worden. ,,Een tijd geleden zijn we in contact gekomen met GUTS, Go USA Talent in Sports. Dat is een organisatie die jongens en meisjes met dezelfde wens als Sven begeleidt in het vinden van een gecombineerde studie-sportplaats in Amerika”, vertelt vader Joost Quint.

Het voortraject om te mogen komen bleek gedegen. Motivatie en veerkracht werden getest. Videofilmpjes moesten de voetbalkwaliteiten van de jonge Megenaar aantonen. Dat bleek allemaal dik in orde en na het succesvol afronden van de vwo-studie, stond niets het avontuur nog in de weg.

Quote

Toen ik aangaf dat het definitief doorging, vertelde hij een potentiële eerste elftalspe­ler in me te zien

Sven Quint

Sven Quint: ,,Uiteindelijk kon ik kiezen uit meer scholen. De Montverde Academy in Florida bleek voor mij het meest geschikt te zijn. Op deze high school worden diverse sporten bedreven. Het voetballen staat daar op een hoog niveau. Ze zijn de afgelopen vier jaren kampioen geworden.”

Hij is er de enige Nederlander tussen 76 nationaliteiten. Het eerste jaar zal intensief zijn: ‘s ochtends trainen, ‘s middags studeren en ‘s avonds wedstrijden spelen. Na dat jaar wordt beslist of Sven een beurs krijgt om door te gaan naar College.

In zijn prilste voetbaljaren speelde Sven bij Ulysses in Megen. Later verkaste hij naar TOP in Oss, waar hij alle jeugdelftallen doorliep. De trainer van z’n huidige elftal wist al in een vroeg stadium van de Amerikaplannen. ,,Toen ik aangaf dat het definitief doorging, vertelde hij een potentiële eerste elftalspeler in me te zien. Dat was wel leuk om te horen.” In zijn afscheidswedstrijd kreeg Sven een publiekswissel en ontving de ‘player of the year’-trofee.