Het tennisteam van TOZ Oss dat uitkomt in de topklasse. Vlnr: Jeroen Reijnen, Joery Jansen, Thijs Gielis, Patrick Hermans
Volledig scherm
Het tennisteam van TOZ Oss dat uitkomt in de topklasse. Vlnr: Jeroen Reijnen, Joery Jansen, Thijs Gielis, Patrick Hermans © Patrick Hermans/TOZ

Topteam van tennisclub TOZ is ‘bloedfanatiek op de baan, maar daarna is er tijd voor een biertje’

OSS - Jeroen Reijnen, Thijs Gielis, Joery Jansen, Imre Salfischberger, Tom van Ooij en Patrick Hermans stonden aan de vooravond van een mooi avontuur. Op 4 april zou het tennisteam van TOZ in de topklasse beginnen, de eredivisie van het zaterdagtennis. Het is voor het eerst dat een team van de tennisvereniging uit Oss op het hoogste niveau op zaterdag actief is.

Maar in plaats van toewerken naar de seizoenouverture, zitten de zes teamgenoten veelal thuis. Het coronavirus heeft de sportwereld compleet tot stilstand gebracht, en dat geldt ook voor de tennissers uit Oss en omstreken. De eerste vier speelronden zijn geschrapt. Wanneer het zestal de baan op mag, is nog niet duidelijk. ,,Het is jammer, maar op dit moment spelen er belangrijkere dingen", zegt Hermans namens het team.

Lastig om een balletje te slaan

Het tennispark aan de Hoogheuvelstraat in Oss is al twee weken op slot. Daardoor is het op dit moment lastig een balletje te slaan. Om toch in conditie te blijven lopen de tennissers individueel hard. Hermans: ,,Je houdt jezelf fit, maar weet niet wanneer je er weer moet staan. Daardoor is het lastig ergens naartoe te werken. Voor nu hopen we dat we het seizoen wel gewoon kunnen spelen, alleen beginnen we iets later.”

Quote

Als team wilden we dit al heel lang, maar we hadden nooit verwacht dat het nu al zou lukken

Patrick Hermans

De promotie naar het hoogste niveau kwam onlangs verrassend tot stand. Door blessures - het team bestond afgelopen seizoen uit vier spelers van wie er twee geblesseerd waren - moest het team noodgedwongen een tussenjaar nemen. In plaats van elke weekend in de hoofdklasse een wedstrijd te spelen, hielden de fitte spelers zichzelf met oefenwedstrijden in conditie. Hermans: ,,We wilden niet elke week invallers moeten zoeken die het team zouden completeren.”

Niet geschoten is altijd mis

Toch besloten ze zich voor aankomend seizoen in te schrijven voor de topklasse. Niet geschoten is altijd mis, was de gedachte. Omdat hun individuele plaatsen op de ranglijst goed waren, werd hun verzoek door de KNLTB ingewilligd. Dus nemen ze het komend seizoen op tegen de absolute top van Nederland. ,,We zijn heel benieuwd hoe dat is. Als team wilden we dit al heel lang, maar we hadden nooit verwacht dat het nu al zou lukken.”

Het verschil maken

Bij tennis speel je als team vier enkel- en twee dubbelpartijen per wedstrijd. In principe zou het voldoende zijn om met vier spelers naar een wedstrijd te gaan. Maar Hermans voegt daar meteen aan toe dat zij van plan zijn om elk weekend met zijn zessen op pad te gaan. Tennis mag dan een individuele sport zijn, de steun en aanmoedigingen langs de kant kunnen net het verschil maken tussen winst en verlies.

,,We staan er alle zes hetzelfde in", zegt Hermans, die samen met Reijnen, Gielis en Jansen al een aantal jaar de kern van de ploeg vormt. Salfischberger en Van Ooij sloten later aan. ,,We zijn allemaal bloedfanatiek en willen heel graag goed presteren als we op de baan staan. Naderhand is er tijd voor een biertje en gezelligheid."

‘Hopen dat we alsnog kunnen beginnen’

Als team komen ze minimaal één keer per week bij elkaar om gezamenlijk te trainen. Daarnaast heeft iedereen zijn eigen trainingen, twee tot drie keer per week. Al is dat nu dus even anders. Trainen is niet mogelijk en alle oefentoernooien in aanloop naar het seizoen zijn afgelast. ,,We kunnen niet meer doen dan afwachten en hopen dat we het seizoen in de topklasse straks alsnog kunnen beginnen.”