Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

‘Vleesverwerker uit Lith verdiende tonnen met vlees dat onterecht als biologisch werd verkocht’

LITH - Vleesverwerker BioQuisine uit Lith verdiende tonnen extra door vlees te verkopen dat ten onterechte het label ‘biologisch’ droeg. Dat meldt RTL Nieuws zaterdag. 

Dat BioQuisine fraudeerde met biologisch vlees was in 2017 al bekend. Toezichthouder Skal trok toen het cetrificaat van het bedrijf in, na een uitgebreid onderzoek in samenwerking met de NVWA. ‘Uit dit onderzoek is gebleken dat de interne traceerbaarheid onvoldoende was, waardoor niet aangetoond kon worden dat al het als biologisch vlees verkochte vlees daadwerkelijk biologisch was’, schreef de toezichthouder in juni van dat jaar. 

RTL Nieuws heeft in de afgelopen tijd diepgaander onderzoek gedaan naar het bedrijf, onder meer door documenten van Skal door te nemen. Daaruit blijkt dat bijvoorbeeld rundergehakt en varkenssaucijzen werden verkocht met een biologisch label, waardoor het meer waard werd. De toezichthouder schat dat er tonnen winst zijn gemaakt. 

Volgens RTL ontkent de directeur van BioQuisine en moederbedrijf TopQuisine nog altijd alle aantijgingen. In april 2017 ging het bedrijf, dat het hoofdkantoor aan het Wargaren in Lith had, failliet.