Frank Schmidt van Schmidt Porsche te Oss heeft de eerste elektrische Porsche van Nederland gemaakt.
Fotograaf: Van Assendelft/Jeroen Appels
Volledig scherm
PREMIUM
Frank Schmidt van Schmidt Porsche te Oss heeft de eerste elektrische Porsche van Nederland gemaakt. Fotograaf: Van Assendelft/Jeroen Appels © Van Assendelft Fotografie

Voor elektrisch oudje van Porsche gaan fietsers niet aan de kant, want ze horen 'm niet

De eerste elektrische Porsche in Nederland is niet het met veel tamtam gepresenteerde fonkelnieuwe model ‘Taycan’, dat vanaf deze maand te koop is. Het is de ‘Blitz’; een blauwe kleine duivel, model 912, uit 1967. En hij komt gewoon uit Oss.

De elektrische Porsche 912 heeft onder de tankdop nu de aansluiting voor de laadkabel.
Volledig scherm
De elektrische Porsche 912 heeft onder de tankdop nu de aansluiting voor de laadkabel. © Laura Romanillos

,,Een klassieke Porsche ombouwen naar elektrisch, is een knuppel in het hoenderhok gooien’’, Frank Schmidt (50) geeft het grif toe. Hij is zelf óók een petrolhead zoals dat heet, een autoliefhebber die benzine door zijn aderen heeft stromen, en die wars is, of was, van elektriciteit.

,,Als je Porsche rijdt doe je dat uit overtuiging, niet omdat je een auto nodig hebt. En bij een Porsche gaat het om de beleving, om het gevoel, de beweging, en het geluid. Elektrische auto’s hebben dat allemaal niet.” En dat was precies de uitdaging die Frank Schmidt en zijn medewerkers aan de kantinetafel van Von Schmidt bedachten.