Vol terras bij Eetcafe 't Pumpke Nistelrode
Volledig scherm
Vol terras bij Eetcafe 't Pumpke Nistelrode

Voor terrassen is gras in Bernheze het groenst

BERNHEZE - Geen terrasbelasting en waar mogelijk ruimte om uit te breiden: cafés in Bernheze krijgen deze zomer alle medewerking van hun lokale overheid. Ook al is Bernheze dan iets aardiger voor kasteleins dan buurgemeenten. 

Er was eigenlijk wel één reden om de terrasbelasting niet helemáál te schrappen dit jaar, betoogde wethouder Rien Wijdeven in de jongste raadsvergadering van Bernheze. Met de wethouders van buurgemeenten was namelijk afgesproken om maar een half jaar cadeau te doen. Wijdeven: ,,We wijken nu af van regionale afspraken. Dan krijg je dat het gras groener is dan bij de buren. Osse cafés kunnen nu aan hun gemeente gaan vragen waarom zij niet net als hier volledige kwijtschelding krijgen.”

Zoveel mogelijk  één lijn trekken

 Eigenlijk willen de buurgemeenten dit niet, vertelde Wijdeven. De wethouders economische zaken stemmen regelmatig met elkaar af hoe om te gaan met corona-gerelateerde vragen van bijvoorbeeld ondernemersverenigingen en ZLTO-afdelingen. Dit om zoveel mogelijk één lijn te trekken.

Maximaal meewerken

Voor horecazaken is die regionale lijn: maximaal meewerken aan het vergroten van terrassen, geen extra kosten hiervoor in rekening brengen én halvering van de al uitgeschreven rekening voor terrasbelasting.

Schrappen belasting

Via een door alle partijen gesteunde motie vroeg de Bernhezer politiek om het volledig schrappen van die belasting.  ,,Omdat de horeca-ondernemers door de coronamaatregelen ernstig gedupeerd zijn‘’, motiveerde initiatiefnemer Jack van der Dussen (VVD) het verzoek.

Wijdeven gaf aan deze politieke actie te begrijpen: ,,Ik snap best dat raadsleden ons op de huid zitten en met moties komen om ook lokaal iets te doen. Ik ga er ook niet vóór liggen.’’ Het schrappen van de terrasbelasting dit jaar scheelt de gemeente Bernheze 10.000 euro.