Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Voorwaardelijke celstraf voor verwarde Ossenaar die winkelmedewerkster met kettingslot op rug sloeg

DEN BOSCH/OSS - Een verwarde 60-jarige Ossenaar sloeg op 18 maart 2019 een medewerkster van de Hema in zijn woonplaats met een kettingslot op haar rug. Politierechter B. Zijlstra zag de man gistermiddag als 'verminderd toerekeningsvatbaar' en legde hem slechts een voorwaardelijke celstraf van 80 uur op.

De Ossenaar had kort voor het incident in het ziekenhuis gelegen. Een combinatie van medische problemen en sterke medicijnen zorgden ervoor dat de verdachte 'niet helemaal zichzelf was'. Verward liep hij de winkel binnen en rekende een pak nasi af bij de kassa. Hij stopte ook een pot snoep in zijn tas. Toen de man naar buiten liep, renden twee winkelmedewerksters hem achterna. De verdachte ontkende boos dat hij iets gestolen had. Hij had die pot 'al terug gezet'. Het latere slachtoffer keek in zijn tas en probeerde de pot te pakken. De Ossenaar pakte daarop een kettingslot en gaf hiermee een klap op de rug van het slachtoffer.

Onvoorwaardelijke werkstraf

Het Openbaar Ministerie wilde de verdachte, die een aantal jaar geleden nog regelmatig met de politie in aanraking kwam voor geweld en diefstallen, een paar maanden terug nog een celstraf op laten leggen van 10 weken, waarvan 4 weken voorwaardelijk. De rechter had de rechtszaak vanwege die hoge strafeis aangehouden, zodat de man een advocaat kon inhuren. Ook was er daardoor tijd voor het maken van een reclasseringsrapport. Het OM vond na dit onderzoek dat de man een onvoorwaardelijke werkstraf moest krijgen.

Uit de bocht gevlogen

Rechter Zijlstra ging er echter vanuit dat de man die dag 'maar half begreep wat er gebeurde'. "Het was niet uw wens om zich zo te gedragen." De Ossenaar accepteerde ook hulp. Ze vond een voorwaardelijke straf daarom rechtvaardig voor dit 'grensoverschrijdend gedrag'. De man moest wel oppassen om dit soort confrontaties in de toekomst te voorkomen. "U bent wel flink uit de bocht gevlogen."

 1. ‘Koning van de Brabantse onderwereld‘ opgepakt, grote actie bij woonwagenkamp

  ‘Koning van de Brabantse onderwe­reld‘ opgepakt, grote actie bij woonwagen­kamp

  OSS - De Osse crimineel Martien R. (48) en zijn zoon Anton (26) zijn woensdag opgepakt bij een politieactie in Oss. Dat bevestigt zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers. In totaal zijn er drie mensen aangehouden. Zij worden verdacht van drugshandel op grote schaal, ernstig geweld, intimidatie, het lidmaatschap van een criminele organisatie en het bezit van vuurwapens. Waaronder een schietpartij op de A73 bij Nijmegen.
 2. Rechter fileert bewijzen justitie: Osse vader en zoon vrijgesproken van handel in hennep
  PREMIUM

  Rechter fileert bewijzen justitie: Osse vader en zoon vrijgespro­ken van handel in hennep

  DEN BOSCH/OSS Een 53-jarige Ossenaar en zijn 24-jarige zoon zijn door de rechtbank in Den Bosch vrijgesproken van het verkopen van drugs vanuit vaders woning in het centrum. Agenten vonden tijdens een huiszoeking op 10 november 2016 in het huis 26 gram hennep. De Ossenaar, zijn echtgenote en zijn zoon verklaarden later dat deze drugs de gezamenlijke familievoorraad betrof ‘voor eigen gebruik’.