Volledig scherm
De politie deed woensdag een grote inval op een woonwagenkamp aan de Hoogheuvelstraat in Oss. © Foto Mallo/Gabor Heeres

Vuurwapens, drugs, geld en mogelijk explosieven gevonden na aanhouding ‘Koning Brabantse onderwereld’

OSS - Bij een politieactie op onder andere het woonwagenkamp aan de Hoogheuvelstraat in Oss heeft de politie woensdag automatische vuurwapens, drugs, geld en mogelijke explosieven gevonden. Dat meldt een politiewoordvoerder, die niet specifiek in wil gaan op de vraag wat waar gevonden is. 

Eerder op de dag hield de politie drie mensen aan, onder wie crimineel Martien R. (48) en zijn zoon Anton (26). Zij worden verdacht van drugshandel op grote schaal, ernstig geweld, intimidatie, het lidmaatschap van een criminele organisatie en het bezit van vuurwapens.

De zoekactie werd in samenwerking met specialisten van Defensie en de Belastingdienst uitgevoerd. Onder meer in verschillende verborgen ruimtes werden meerdere automatische vuurwapens aangetroffen. Daarnaast trof de politie het geld en harddrugs eveneens op meerdere plekken aan.

De onderzoeksleiding: ,,De doorzoekingen zijn nog bezig en een inventarisatie moet nog plaatsvinden. Het onderzoek op het kamp neemt sowieso de nodige tijd in beslag omdat wij denken dat op dit kamp de criminele activiteiten van de familie werden beraamd. Juist daarom gaan wij op deze locatie zo uitgebreid te werk.”

Mogelijke explosieven

Over de mogelijke explosieven wil de politie niet veel zeggen: ,,Gelet op de risico’s die daaraan verbonden zijn, komen specialisten van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) naar het kamp. De doorzoeking gaat verder zodra dit mogelijk is.”

400 man op de zaak

Het kamp en de directe omgeving zijn na de aanhouding volledig afgesloten voor onderzoek en uitgebreide doorzoekingen. Het onderzoek op het kamp gaat vermoedelijk enkele dagen duren, mogelijk tot en met vrijdag, aldus een woordvoerder. Voor de bewoners is daarom gezorgd voor vervangende woonruimte.

Ook op andere plekken in Oss en omgeving wordt gezocht, onder meer bij het huis van R. in Herpen. Er zijn meer dan honderd agenten ingezet voor de operatie, die de naam Alfa heeft gekregen. Daaraan werken in totaal 400 mensen aan mee.

Volgens de politie is uit een omvangrijk en langdurig opsporingsonderzoek naar de criminele familie naar voren gekomen dat drie kopstukken van deze familie zich op grote schaal bezighouden met drugshandel, waarbij ernstig geweld en intimidatie niet worden geschuwd. Het drietal wordt ook verdacht van het lidmaatschap van een criminele organisatie en het bezit van vuurwapens. Ze zitten in alle beperkingen en mogen alleen contact hebben met hun advocaten.