Weer grote inval op woonwagenkamp rond Martien R.: mogelijk explosieven gevonden in Lith

videoLITH - Op het woonwagenkamp aan de Maasstraat in Lith is donderdagmorgen een grote politieactie gaande. Het gaat om een volgend onderzoek in operatie Alfa, naar Martien R. en zijn familie. Tijdens het onderzoek is een mogelijk explosief gevonden. 

Specialisten van de Explosieven Opruimingsdienst hebben ernaar gekeken, maar het lijkt erop dat er geen gevaar is voor de omgeving. 

De politie-actie in Lith is qua grootte vergelijkbaar met die vorige week in Oss. Ook in een bedrijf en huis aan de Scheldestraat in Oss wordt donderdag onderzoek gedaan, en dit keer ook buiten de regio: in een chalet op een vakantiepark in Friesland. Er is niemand aangehouden. 

Operatie duurt enkele dagen

De politie-inval bij het kamp in Lith.
Volledig scherm
De politie-inval bij het kamp in Lith. © Gabor Heeres

Het kamp in Lith en de directe omgeving zijn sinds 06.00 uur donderdagochtend volledig afgesloten. Alle bewoners van de zes woonwagens moeten van het kamp af en worden - tegen hun zin - elders ondergebracht. De politie verwacht enkele dagen bezig te zijn. 

Tijdens de doorzoeking werden donderdagochtend mogelijke explosieven gevonden. Volgens protocol kwamen de brandweer en een ambulance naar het kamp. Na enige tijd vertrokken zij weer.

Volgens sommige berichten ging het in ieder geval om één groot explosief, en zou er explosiegevaar zijn. Daar wilde een woordvoerder van de politie niet over speculeren. Agenten konden in elk geval verder met hun speurwerk en rond 13.30 uur maakte de politie bekend dat de mogelijke explosieven af waren gevoerd. Om wat voor mogelijke explosieven het ging is niet bekendgemaakt.

Bij de doorzoeking van het woonwagenkamp in Oss, vorige week, werd een flink explosief gevonden. Maar het zou ook om vuurwerk kunnen gaan: volgens een omwonende woedde er begin februari brand in een schuur op het kamp waar vuurwerk was opgeslagen. 

Neven van Martien

Op het kamp in Lith woont familie van Martien R. Onder hen zijn neef Martin, die veroordeeld is tot vier jaar cel voor een gewelddadige clash met de politie in Lith. Daarbij was ook Koos R. betrokken, die inmiddels in Spanje woont, maar nog regelmatig op het kamp kwam.

En ook neef Toon woonde in Lith, die - net als Martien R. - eerst tot 20 jaar werd veroordeeld voor de moord op Hans van Geenen, maar later werd vrijgesproken. 


Weer op zoek naar wapens en drugs

Het woonwagenkamp in Lith is afgezet met veel hekken.
Volledig scherm
Het woonwagenkamp in Lith is afgezet met veel hekken. © Gabor Heeres

In Oss werden vorige week 400 mensen van politie en justitie ingezet bij een onderzoek naar het woonwagenkamp aan de Hoogheuvelstraat. Daar werden Martien R., zijn zoon Anton en oudere broer Toon opgepakt.

Tijdens het drie dagen durende onderzoek op het kamp werden wapens, munitie, explosieven, geld en drugs gevonden. Ook in Lith wordt volgens de politie naar deze zaken gezocht. Daarvoor zijn naast politieagenten ook specialisten van Defensie en de Belastingdienst in Lith. In totaal is er zo'n honderd man actief. 

De bewoners hadden mogelijk al gedacht dat de politie het ook op hun kamp hadden voorzien. Een buurtbewoner meldt tegenover het Brabants Dagblad dat de kampbewoners de afgelopen dagen druk zijn geweest met opruimen.

Net als in Oss is ook het kamp in Lith volledig omsingeld. Met witte hekken wordt het hele kamp afgezet. Wie het terrein op wil, moet zich melden bij de ME aan Maasstraat. Iedereen die het kamp op gaat moet zijn naam doorgeven. Dat geldt ook voor de hulpdiensten.

Auto’s in beslag bij woning in Oss

De politie is ook binnengevallen in een huis en een bedrijf in Oss. Het gaat om een isolatiebedrijf aan de Scheldestraat. Er worden auto’s in beslag genomen. Daarvoor staat een vijftal takelwagens klaar.

De derde inval van de dag is op een vakantiepark in Sumar in Friesland. Wat de link is met de familie R. uit Oss is nog niet bekend. Op het Friese park zijn 250 woningen en er zouden vooral arbeidsmigranten wonen. Er werd in een chalet een huiszoeking gedaan, aldus de Leeuwarder Courant.

De woning is aan de rand van het park en omstanders gaven aan niet verrast te zijn dat er een inval op de plek werd gedaan. Volgens hen was het de afgelopen weken een komen en gaan van mensen bij het chalet. De politie wilde ter plekke niet vertellen of er iets gevonden is.

Waarom zet de politie honderden agenten tegelijk in?

400 agenten waren vorige week bezig op het kamp in Oss. En ook nu in Lith is een vergelijkbare politiemacht op de been. Waarom zo veel? Dat heeft te maken met impression management, legde politiedeskundige Jaap Timmer vorige week uit. 

Twee jaar gelden ook inval

In 2017 viel de politie al eens met tientallen agenten binnen op het kamp. Ze zochten toen naar bewijs voor het beramen van een moordaanslag op de Osse crimineel Albert K. Er werden toen geen wapens gevonden. Wel werden er wat voertuigen in beslag genomen. 

In 2013 was er ook veel politie op het kamp. Toen naar aanleiding van een schietpartij, waarbij er tientallen kogels werden afgevuurd op een woonwagen. 

Het voortbestaan van het kamp aan de Maasstraat wordt bedreigd. De Osse wethouder Van Orsouw zei vorige week nog dat het kamp op termijn zou moeten worden gesloten, omdat het te ver van de bewoonde wereld af ligt. 

Meer lezen over Martien R. en het grote politieonderzoek naar zijn familie? 

• Op woensdag 13 november viel de politie met honderd man binnen op een woonwagenkamp in Oss. Daarbij werden Martien R., zijn zoon Anton en broer Toon opgepakt. 

• Martien R. wordt gezien als de ongekroonde onderkoning van de Osse onderwereld. Hij en zijn familie zouden de hoofdrol kunnen spelen in een Netflix-serie. Wie zijn zij? 

• Bij het dagenlange onderzoek op het kamp in Oss heeft de politie een flinke vangst gedaan. Er lagen kalasjnikovs, vuurwapens, een explosief en drugs. We zetten alle vondsten op een rij.

• Er is sinds de eerste inval in het woonwagenkamp in Oss veel gebeurd. Hier zetten we de gebeurtenissen tot en met woensdag op volgorde

Waar werden tot nu toe invallen gedaan tijdens operatie Alfa? 

Klik op de driehoekjes voor meer informatie. 

Veel poltie bij het woonwagenkamp in Lith, waar donderdag een inval gaande is.
Volledig scherm
Veel poltie bij het woonwagenkamp in Lith, waar donderdag een inval gaande is. © Gabor Heeres
De politie-inval bij het kamp in Lith.
Volledig scherm
De politie-inval bij het kamp in Lith. © Gabor Heeres
Er staat een groot hekwerk rond het woonwagenkamp in Oss.
Volledig scherm
Er staat een groot hekwerk rond het woonwagenkamp in Oss. © Laura Romanillos
Poltie bij het afgezette kamp in Lith. De hond is niet van de politie.
Volledig scherm
Poltie bij het afgezette kamp in Lith. De hond is niet van de politie. © Peter van Erp
Veel politie op het woonwagenkamp in Lith, donderdagochtend.
Volledig scherm
Veel politie op het woonwagenkamp in Lith, donderdagochtend. © Gabor Heeres
Veel politie op het woonwagenkamp in Lith, donderdagochtend.
Volledig scherm
Veel politie op het woonwagenkamp in Lith, donderdagochtend. © Gabor Heeres

Meer zien van operatie Alfa? Bekijk hier al onze video's.