Volledig scherm
De politie doet een inval in een woning aan de Koolzaadweg in Berghem als onderdeel van Operatie Alfa, een groot politieonderzoek naar de Osse topcrimineel Martien R. en zijn familie. © ANP

Weer vijf mensen opgepakt in Operatie Alfa, onder wie vier leden van familie R.

OSS/HELMOND - Bij de grote politie-actie van dinsdag in Operatie Alfa zijn vijf mensen opgepakt. Onder hen vier mensen van de volgens de politie criminele familie van Martien R. De politie onderzocht na de arrestaties een loods en een huis in Helmond en nam spullen in beslag in het huis van hoofdverdachte Martien R. 

De nieuwe arrestanten zijn vier mannen van 59, 44, 44 en 25 jaar oud en een 50-jarige vrouw. Eén van de mannen hoort volgens de politie niet bij de criminele familie, maar wordt verdacht van vuurwapenhandel. Een deel van de groep wordt verdacht van vuurwapenhandel, vuurwapenbezit, witwassen en drugshandel.

De vrouw woonde op het woonwagenkamp aan de Hoogheuvelstraat. Hier deed de politie op 13 november al een grote controle, die dagen duurde. De 59-jarige man woont op het kamp aan de Maasstraat in Lith, waar in de week na 13 oktober eveneens een mega-operatie werd gehouden. De 25-jarige man was op het moment dat de arrestaties plaatsvonden ook in Lith. Hij komt uit Udenhout. 

De 44-jarige man is een Helmonder. Hij werd in zijn eigen huis opgepakt. De andere 44-jarige werd niet direct gearresteerd. Hij meldde zich op verzoek van de politie later op het bureau. 

Spullen in beslag genomen

De politie doorzocht dinsdag ook het huis aan de Osse Koolzaadweg van hoofdverdachte Martien R., die op al 13 november werd opgepakt. Daar werd beslag gelegd op dure goederen. Getuigen zagen hoe meubels naar buiten werden gedragen. Volgens de politie hebben de spullen een waarde van tienduizenden euro's. Op de woning zelf lag al beslag. 

Dit is volgens de politie niet de laatste zet in Operatie Alfa. Nieuwe aanhoudingen worden niet uitgesloten. 

In totaal 12 verdachten vast

Na een maand vol invallen en doorzoekingen zitten momenteel twaalf verdachten vast. Een groot deel van hen hoort bij de familie R. Onder hen de criminele leider Martien en zijn zoon Toon. 

Volledig scherm
De politie doet een inval in een woning aan de Koolzaadweg in Berghem als onderdeel van Operatie Alfa, een groot politieonderzoek naar de Osse topcrimineel Martien R. en zijn familie. © ANP

Meer lezen over Operatie Alfa en het grote politieonderzoek naar de familie R.?

• De eerste actie van Operatie Alfa, de naam van het grote politieonderzoek naar Martien R. en zijn familie, was op woensdag 13 november. Toen viel de politie met honderd man binnen op een woonwagenkamp in Oss. Daarbij werden Martien R., zijn zoon Anton en broer Toon opgepakt.

• Martien R. wordt gezien als de ongekroonde onderkoning van de Osse onderwereld. Hij en zijn familie zouden de hoofdrol kunnen spelen in een Netflix-serie. Wie zijn zij? Hun imperium lijkt na de vele invallen en arrestaties compleet in te storten, beschrijft onze verslaggever.

• Bij het dagenlange onderzoek op het kamp in Oss heeft de politie een flinke vangst gedaan. Er lagen kalasjnikovs, vuurwapens, een explosief en drugs. Een week later in Lith werden handgranaten gevonden. We zetten alle vondsten op een rij.

• Er zijn sinds de eerste inval in het woonwagenkamp in Oss waren er de eerste weken bijna dagelijks ontwikkelingen in operatie Alfa. Er werden kalasjnikovs, explosieven en drugs gevonden en kopstukken werden opgepakt. De laatste tijd was het weer wat rustiger. Hier zetten we de gebeurtenissen achter elkaar