Volledig scherm
Archieffoto. © ANP XTRA

Woningmarkt in Brabant: Tilburgse huizen stijgen minst hard in prijs, Osse huizen veel minder verkocht

BRABANT - De woningmarkt lijkt landelijk een beetje af te koelen. De prijzen stijgen minder hard, het aanbod neemt toe, de gemiddelde verkoopprijs stijgt en er worden over het algemeen iets meer huizen verkocht. Maar hoe zit dat in Brabant?

Uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) blijkt dat in het grootste deel van Brabant minder huizen verkocht zijn ten opzichte van het jaar daarvoor. Het gaat om de regio's Bergen op Zoom, Breda, Waalwijk, Den Bosch, Eindhoven, Oss en Noordoost-Brabant. Vooral in Oss is een flinke daling te zien. Daar zijn ruim 20 procent minder huizen van eigenaar gewisseld.

De Osse makelaar Ron Cheizoo legt uit hoe dat komt: ,,In de bestaande woningsfeer wordt het allemaal wat krapper in Oss. Je ziet al heel lang dat Oss op dezelfde manier beweegt als de Nederlandse markt, alleen dan wel één tot twee jaar later. De kraptetoename die je één tot twee jaar geleden landelijk zag, zie je nu in Oss. Hetzelfde geldt voor de gemiddelde prijsstijging.”

Maar waar komt dat dan vandaan? ,,Heel plat gezegd: ik denk dat we in Oss vrij nuchtere mensen zijn. We lopen minder snel achter de meute aan. Daar komt bij dat we een industriestad zijn, wat betekent dat het niveau wat lager ligt dan bij een universiteitsstad zoals Nijmegen. Daar is het verzamelinkomen hoger dan hier in Oss en dus kunnen ze duurdere huizen kopen", aldus Cheizoo.

In de regio's West-Brabant, Tilburg/Oirschot, Zuidoost-Brabant en Uden is sprake van stijgende lijnen. Oftewel: daar werden in het tweede kwartaal van dit jaar (iets) meer huizen verkocht ten opzichte van vorig jaar.

Gemiddelde verkoopprijs

De gemiddelde verkoopprijs van een huis is landelijk met ruim 7 procent gestegen naar 308 duizend euro. In Brabant is er nergens sprake van een daling. Al zit de omgeving Tilburg/Oirschot daar het dichtst tegenaan met een stijging van ‘slechts’ 0,6 procent. In de omgeving Oss zijn de verkoopprijzen gemiddeld het meest gestegen, namelijk met 12,6 procent.

En dan de keiharde cijfers: hoeveel betaal je gemiddeld voor een huis in de verschillende regio’s in deze provincie? De grootste uitschieters zijn Den Bosch (340 duizend euro), Zuidoost-Brabant (325 duizend euro) en Waalwijk/Drunen (322 duizend euro). In Bergen op Zoom zou je gemiddeld gezien het minste kwijt zijn aan een huis, namelijk 261 duizend euro.

Verkochte woningen

In (en rondom) Eindhoven werden de meeste woningen verkocht. Daarna volgen Breda en -ondanks de hoge gemiddelde verkoopprijs- Den Bosch. Waalwijk en Oss waren bij huizenkopers het minst populair.

Bekijk in de onderstaande kaart hoe het zit met alle cijfers in uw omgeving.

 1. Osse honden die ‘aanranders, kippendieven en roovers’ aanhouden
  PREMIUM
  Stille getuigen

  Osse honden die ‘aanranders, kippendie­ven en roovers’ aanhouden

  De afgelopen weken haalden, afgezien van die arme gedumpte puppy's in de regio, twee honden het nieuws. En niet de minste. De Duitse staande langhaar Fenna uit Oss mocht deelnemen aan de prestigieuze Nimrod, dé wedstrijd voor jachthonden waaraan het meedoen alleen al een eer is. En dan was er nog de herder July uit Nistelrode die deel uitmaakte van het Nederlands hondenteam dat het opnam tegen België.
 2. Harddrugs en chemicaliën gevonden in Berghem bij tweede fase van Operatie Alfa
  VIDEO

  Harddrugs en chemica­liën gevonden in Berghem bij tweede fase van Operatie Alfa

  BERGHEM - De politie heeft maandag in het kader van operatie Alfa harddrugs, chemicaliën en een grote hoeveelheid chemisch afval gevonden bij het doorzoeken van twee panden in Berghem. De politie houdt bewust in het midden in welk pand de chemicaliën precies zijn gevonden. Een pand, aan de Koolzaadweg, zou de woning van zijn topcrimineel Martien R.. Het andere pand betreft een transportbedrijf aan de Spaanderstraat. De politie gaf aan het vermoeden te hebben dat er naast drugs ook vuurwapens en geld lagen in de panden. Er zijn maandag geen arrestaties verricht.