De Wellen in Oss
Volledig scherm
De Wellen in Oss © FR076 Van Assendelft Fotografie

Zorgcentrum De Wellen in Oss neemt 24 coronapatiënten over van ziekenhuizen

OSS - Zorgcentrum De Wellen in Oss krijgt een eigen corona-afdeling. Daar worden vanaf volgende week 24 oudere patiënten behandeld. Met de afdeling komt het zorgcentrum de ziekenhuizen Bernhoven en Jeroen Bosch tegemoet. 

Op verschillende plekken in het land vragen ziekenhuizen aan verpleeghuis-organisaties om ouderen met corona over te nemen. Op die manier krijgen de ziekenhuizen ruimte om nieuwe corona-besmette patiënten op te nemen op hun afdeling Intensive Care.

BrabantZorg gaf eerder al gehoor aan die oproep door alle 76 reguliere patiënten uit Udens Duyn te verhuizen. Bij de Watersteeg in Veghel werden 8 patiënten opgevangen, bij De Lindeboom in Ammerzoden nog eens 23. Nu komt daar dus De Wellen met 24 bedden bij. De patiënten komen op de zogeheten Stroming 1, die op dit moment leegstaat.

Geïsoleerde verpleging

Een steunbetuiging aan personeel van ziekenhuis Bernhoven.
Volledig scherm
Een steunbetuiging aan personeel van ziekenhuis Bernhoven. © Van Assendelft Fotografie

Op een corona-afdeling worden alleen mensen verzorgd die besmet zijn met het virus. Zij worden binnen één afdeling geïsoleerd verpleegd. Het voordeel van een corona-afdeling is dat het verzorgend personeel zich één keer per dienst omkleedt en alleen werkzaam is op deze speciale corona-afdeling. Zo gebruiken de medewerkers de beschikbare persoonlijke beschermingsmiddelen zo optimaal mogelijk. Aan die middelen is momenteel een groot tekort.

De patiënten worden verzorgd door eigen personeel van BrabantZorg, aangevuld met mensen die zich hebben gemeld via het platform ‘Extra handen in de zorg'. Het gaat dan bijvoorbeeld om gepensioneerden met een verleden in de gezondheidszorg. 

Brief aan families

,,Natuurlijk is dat spannend", zegt woordvoerder Irene van der Vorst van BrabantZorg. ,,Maar de medewerkers en reguliere bewoners hoeven zich geen zorgen te maken. Dat leggen we in een speciale brief aan hen en aan hun families ook uit. De corona-patiënten worden geïsoleerd op een gesloten afdeling. Zelfs de lift naar de afdeling is afgescheiden.”

Door de komst van de corona-afdeling is de verhuizing van 24 bewoners van De Heegt in Geffen voorlopig van de baan. Zij zouden eigenlijk eind mei naar de leegstaande afdeling verhuizen, zodat hun eigen woningen konden worden opgeknapt. BrabantZorg geeft de corona-patiënten nu echter voorrang. Bovendien liggen alle bouwwerkzaamheden bij de instelling stil.