Volledig scherm
Het slachtoffer werd neergestoken op een grasveldje voor jongerencentrum De Lichtenberg in Silvolde. © News United

18-jarige verdacht van neersteken 16-jarige bij jongerencentrum Silvolde, OM wil jeugd-tbs

SILVOLDE - De 18-jarige verdachte van een steekpartij bij jongerencentrum De Lichtenberg in Silvolde op 31 mei dit jaar, moet jeugd-tbs en anderhalf jaar jeugddetentie opgelegd krijgen. Dat eiste de officier van justitie woensdag bij de rechtbank in Arnhem tegen Winston L. wegens een poging tot doodslag.

De jongeman is een antisociale persoonlijkheidsstoornis aan het ontwikkelen, denken gedragskundigen.

Het slachtoffer (16) probeerde na het sluiten van het jongerencentrum een ruzie tussen bezoekertjes te sussen, zo bleek woensdag voor de rechtbank in Arnhem.

Twee 13-jarige jongens hadden toen ruzie met een andere jongen, die zij steeds provoceerden met toespelingen op wat ze met diens zusje van plan waren. Terwijl de vrijwilliger de ruziemakers opriep om sorry te zeggen en de lucht op te klaren, kwam de verdachte erbij.

Die gedroeg zich opgefokt volgens omstanders, en stelde het slachtoffer zich er niet mee moest bemoeien. Hij zei dat de jongen maar even mee moest gaan om verderop te praten. Op een grasveldje tegenover het jongerencentrum werd het slachtoffer vervolgens in zijn borst en zijn rug gestoken door de verdachte, zo vindt de aanklager bewezen.

Getuigen versus verdachte

Achterblijvers hoorden ‘Au, laat me los, au’ roepen en zagen daarna de 16-jarige terugkeren met bloed onder zijn shirt. De verdachte is door getuigen met het mes met bloed eraan gezien en getuigen hoorden hem zeggen ‘Zie je wel, ik zei toch dat ik ging steken. Ik ben niet bang om te steken’.

De verdachte ontkent dat hij het mes heeft getrokken. Volgens hem pakte het slachtoffer zelf een mes, dat hij kon afpakken. Daarmee zou hij zonder het te merken zijn aanvaller hebben geraakt.

Verdachte had lokaalverbod

De verdachte is ingestapt bij de twee jongens met wie hij kort daarvoor was komen aanrijden en zou lachend zijn weggereden. Hij werd de volgende dag opgepakt. Hij had een lokaalverbod voor wijkcentrum De Lichtenberg, zo bevestigde burgemeester Otwin van Dijk daags na de steekpartij. Dat lokaalverbod zou hij hebben gekregen om een eerdere inbraak in De Lichtenberg.

Winston L. die voor de steekpartij nu een half jaar vast zit, had ook al een strafblad met straatroven en mishandelingen. Hij was al sinds februari 2017 in beeld als risicojongere bij instanties. Wat gedragskundigen en de reclassering betreft hebben eerdere handreikingen of behandelingen niet geholpen en zal hij zich weer aan behandelingen onttrekken. Daarom adviseren de gedragskundigen jeugd-tbs.

Het slachtoffer vraagt een schadevergoeding van 850 euro.

De rechtbank doet 18 december uitspraak.

Achterhoek