Volledig scherm
De linde voor De Radstake. © De Radstake

350 jaar oude linde bij Radstake is ziek en gaat naar de Apenheul

HEELWEG - De minimaal 350 jaar oude lindeboom voor De Radstake in Heelweg wordt dinsdag verplaatst naar de Apenheul in Apeldoorn.  

Vrijdag is de iconische boom onderzocht door een boomchirurg. Die constateerde dat het niet langer verantwoord is de boom, die last heeft van honingzwam, op deze plek bij de ingang van het café te laten staan. ,,De boom - die hol is - kan instorten en dat zou gevaar kunnen opleveren voor bezoekers”, zegt Robert Venderbosch, uitbater van De Radstake.

Aanvankelijk zag het er naar uit dat de boom zou worden gekapt. Tot duidelijk werd dat de Apenheul in Apeldoorn de eeuwenoude boom wil gebruiken in park. ,,Er is dus een tweede leven voor de lindeboom”, zegt Venderbosch. ,,Maar hoe dat tweede leven er precies uit komt te zien, weet ik niet. De mensen van de Apenheul die erover gaan, spreek ik pas maandag.”

Aanvankelijk meldde De Radstake dat de boom naar Burgers’ Zoo zou gaan. Zaterdagavond liet het  zalencentrum weten dat dat een vergissing was: de boom gaat naar de Apenheul.  

De Radstake hoeft niet verder zonder linde, want een nieuwe lindeboom is al gevonden. Dinsdag wordt met een hoogwerker de oude boom eruit gehaald en de nieuwe teruggeplaatst. 

Lodewijk Napoleon

De boom was al een ijkpunt toen herberg De Radstake een pleisterplaats was voor de handelsreizigers die over de hessenwegen (daterend uit de zeventiende eeuw) vanuit het huidige Duitsland de Achterhoek binnen trokken. De Radstake was een bekende hessenherberg, net als het verderop gelegen Wapen van Heeckeren bij Hummelo.

Menig handelsreiziger zal onder de linde voor De Radstake hebben uitgerust. Lodewijk Napoleon zou in de Bataafse tijd (rond 1800) onder de linde in slaap zijn gevallen. Volgens de overlevering heeft Lodewijk Napoleon in De Radstake de akte getekend waardoor het mogelijk werd een kerk te bouwen in Zieuwent. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek