Volledig scherm
PREMIUM
Marnix Kwant en Inge Kluivers in een aangepaste fiets voor het nieuwe bedrijfspand. © theo kock persfotografie

Aangepaste fiets gezien? Die komt bijna zeker van fabriek Van Raam in Varsseveld

VARSSEVELD - Een aangepaste fiets voorbij zien komen? Grote kans dat die is gemaakt bij Van Raam in Varsseveld. Het bedrijf produceert al bijna een jaar fietsen in zijn nieuwe pand aan de Guldenweg, maar pas onlangs is dat gebouw officieel geopend. Het geldt als één van de schoonste en slimste fabrieken van Nederland.

Duurzaam, slim, schoon. De nieuwe fabriek van Van Raam is misschien het beste te vatten in een aantal cijfers: Het pand beslaat een oppervlakte van 13.500 vierkante meter. Er zijn 25 bodembronnen van ieder 130 meter diep, er zijn warmtepompen, ruim 1600 zonnepanelen en de 160 werknemers kijken naar buiten door driedubbel glas. De betonnen vloer is 18 centimeter dik en wordt met ruim 36 kilometer buis energieneutraal op constante temperatuur gehouden.


Van Raam begon zo'n honderd jaar geleden in Amsterdam met de fabricage van fietsframes voor andere fietsmerken. Toen dat pand op de nominatie voor sloop kwam te staan, vertrok de onderneming naar Aalten.

Quote

In feite zijn alle fietsen dus maatwerk. We leveren op aanvraag. Als iemand bijvoor­beeld geen armen heeft, wordt de fiets zo aangepast dat die met de romp te besturen is

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Paardenconcoursen en lessen in hele Achterhoek afgelast door dreiging rhinovirus: ‘Vermijd neus-tot-neuscontact’

    Paardencon­cour­sen en lessen in hele Achterhoek afgelast door dreiging rhinovirus: ‘Vermijd neus-tot-neuscon­tact’

    HENGELO/ DINXPERLO - Paardenconcoursen en lessen met pony’s en paarden zijn in de hele Achterhoek afgelast vanwege de dreiging van het rhinovirus. Zo gaan bij rijvereniging De Gompert in Hengelo de selectiewedstrijden dressuur voor pony’s dit weekend niet door. Bij de Grensruiters in Dinxperlo is er geen enkele les tot en met volgende week zondag, 22 december.

Achterhoek