Volledig scherm
Ter illustratie. © Lex van Lieshout

Achterhoekse gemeenten houden miljoenen over

GENDRINGEN/ BORCULO - De gemeenten Oude IJsselstreek en Berkelland hebben over 2017 forse bedragen overgehouden. Voor Oude IJsselstreek gaat het om ruim 2,9 miljoen euro, Berkelland heeft een overschot van iets meer dan 2,1 miljoen. Dat blijkt uit de recent gepubliceerde jaarrekeningen van beide gemeenten.

Vooral voor Oude IJsselstreek is dat goed nieuws, want voor het eerst sinds jaren schrijft die gemeente weer groene cijfers. 

Quote

Een resultaat waar ik trots op ben.

Jos Sluiter, wethouder Oude IJsselstreek

,,Een resultaat waar ik trots op ben’’, zegt scheidend wethouder Jos Sluiter van Financiën. ,,Het komt vooral door het positieve resultaat op de grondexploitatie.’’

Oude IJsselstreek verkocht namelijk voor 3,2 miljoen euro aan grond aan bedrijven die zich vestigen in de gemeente. Dat ver boven verwachting, want er werd een positief resultaat over 2017 begroot van slechts 13.000 euro.

Maar er is ook een tegenvaller, namelijk op het sociaal domein. Daar is 480.000 euro te veel uitgegeven, ontstaan door hogere kosten voor jeugdzorg. Het tekort wordt aangevuld met de daarvoor gereserveerde gelden.

Berkelland

In Berkelland komt het forse overschot vooral door incidentele meevallers, zoals een plus van 700.000 euro door verlofuren van ex-Hamelandmedewerkers. Het gaat daarbij om mensen die vroeger bij sociaal werkvoorzieningschap Hameland werkten en nu in dienst zijn bij de gemeente. Als zij hun tegoed aan verlofuren opnemen, verdwijnt de waarde in de gemeentelijke boeken.

Beide gemeenten zetten hun miljoenenoverschot weg in de algemene reserve, zeg maar de spaarrekening van de gemeente, om er toekomstige tegenvallers mee op te kunnen vangen.

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek