Volledig scherm
De berg afval bij Ter Horst wordt geblust door de brandweer. © Theo Kock

Afvalberg bij Ter Horst vrijdag 'hoogstwaarschijnlijk' weg

VARSSEVELD - De afvalberg op het terrein van Ter Horst in Varsseveld is vrijdag 'hoogstwaarschijnlijk' volledig weg. Dat had de provincie geëist in de last onder bestuursdwang tegen de afvalverwerker. ,,Het bedrijf is voortvarend te werk gegaan en er is al heel veel afgevoerd’’, zegt provinciewoordvoerder Petra Borsboom.

Als de berg weg is, mag Ter Horst vanaf vrijdag mogelijk ook weer bedrijfsafval innemen.

De last onder bestuursdwang werd opgelegd na de grote brand op donderdag 26 en vrijdag 27 juli in een berg afval. Die berg was veel groter dan mocht volgens vergunning, onder meer door het afval van de Zwarte Cross.

Volgens Ter Horst waren er landelijk afzetproblemen en kon het bedrijf het afval daarom niet kwijt, maar dat is nu alsnog gelukt. ,,De troep is naar afvalverwerkers op verschillende plekken in Nederland gebracht, zoals Avri in Duiven. Ook zijn er verwerkers gevonden in Duitsland waar het afval heen is gegaan’’, zegt Borsboom.

Vergunning

Volledig scherm
De brand bij Ter Horst in Varsseveld gezien vanuit de lucht. © Hans Prinsen

Met het wegwerken van de berg afval is het werk voor Ter Horst nog niet klaar. Er wordt gewerkt aan het vernieuwen van de vergunning voor het bedrijf, dat daaraan zelf ook moet meewerken. 

Volgens locoburgemeester Bert Kuster van de gemeente Oude IJsselstreek 
heeft het vernieuwen van de vergunning voor Ter Horst de hoogste prioriteit. ,,De provincie is daarin leidend, maar als gemeente zijn we verantwoordelijk voor de veiligheid van inwoners. Daarom blijven wij er ook stevig bij betrokken.’’

Kuster heeft op twee recente bewonersbijeenkomsten beloofd inwoners op de hoogte te houden van vervolgstappen. ,,Direct 
omwonenden persoonlijk, de rest van Varsseveld en de gemeente via gebruikelijke kanalen zoals de gemeentepagina en sociale media’’, zegt hij.

Het is volgens de provincie nu nog niet zeggen wanneer de zogeheten revisievergunning klaar is.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek