Volledig scherm
© Thinkstock

Avonturiers en hippe lui gezocht voor vakantie in Oude IJsselstreek

GENDRINGEN/ ULFT - Cultuurliefhebbers en avonturiers, mensen die wat verder durven en willen gaan. Die vakantiegangers weten de Achterhoek en in het bijzonder Oude IJsselstreek nog niet te vinden.

Dat moet veranderen, vindt wethouder Janine Kock in gemeente Oude IJsselstreek. Om te beginnen met spannende overnachtingsmogelijkheden.

Hotels of bed and breakfast-kamers met een plusje, noemen de beleidsmakers dat in Oude IJsselstreek. Gewone overnachtingsmogelijkheden zijn er al genoeg. Dus legt de gemeente de ‘rode loper’ uit voor ondernemers met spannende plannen. Met om te beginnen een hotel in Ulft, op het DRU Industriepark. Dat plan lag tien jaar geleden ook al op tafel. De eerste belangstellenden hebben zich al gemeld voor het hotel.

Slapen op het water of in bomen

Ook wordt gekeken naar andere vormen van overnachten. Wat dat precies inhoudt, kan Richard Krabben, beleidsmedewerker van de gemeente Oude IJsselstreek nog niet zeggen. ,,We zijn in gesprek met ondernemers. Om daarover nu naar buiten te treden, is te vroeg.” 

Maar als voorbeeld worden onder andere slaapplekken op het water of in bomen geopperd. Boomhutten in de Vennebulten? Krabben knikt. ,,Maar dan wel aan de rand van het gebied, niet in het centrum.”

Plannen zijn welkom

Als het aan de gemeente ligt, blijft het niet alleen bij overnachtingsmogelijkheden. Er zijn zes gebieden in Oude IJsselstreek aangewezen waar ondernemers met mooie plannen welkom zijn. Het gaat om de Vennebulten, Engbergen, Idinkbos, het DRU Industriepark, Slootermeer en de Oude IJsselzone. 

Op tafel ligt onder andere een voorstel om een depotmuseum te beginnen op het DRU-terrein. Wethouder Janine Kock: ,,Het Rijksmuseum heeft bijvoorbeeld een enorme collectie, waarvan een groot deel is opgeslagen in depots. Waarom deze stukken niet laten zien in een depotmuseum in Ulft. Daarmee willen we ook aansluiten bij de musea in Ruurlo en Winterswijk.”

Quote

Het Rijksmuse­um heeft bijvoor­beeld een enorme collectie, waarvan een groot deel is opgeslagen in depots. Waarom deze stukken niet laten zien in een depotmuse­um in Ulft.

Janine Kock, Wethouder Oude IJsselstreek

Groei toerisme

De komende jaren wil de gemeente meewerken aan de groei van toerisme en recreatie in Oude IJsselstreek. Concrete getallen worden daar ook aan geplakt. Het aantal overnachtingen moet jaarlijks met 2 procent toenemen, net als de groei van het aantal banen in de zogenoemde VE-sector (VE staat voor vrijetijdseconomie). 

Quote

Wij zoeken niet naar meer van hetzelfde, maar juist nieuwe gasten

Janine Kock

In 2018 werkte 5,4 procent van de beroepsbevolking in deze sector. Het aandeel overnachtingen in de Achterhoek was in 2017 in Oude IJsselstreek met 3 procent bijna het laagst in de hele regio. Alleen Doetinchem scoorde slechter. Ter vergelijking: Oost Gelre haalde 19 procent en Winterswijk 16 procent.

,,Toch willen we niet concurreren met onze Achterhoekse buren. Wij zoeken niet naar meer van hetzelfde, maar juist nieuwe gasten. We maken elkaar sterker”, besluit wethouder Kock.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek