Foto: DG
Volledig scherm
Foto: DG

Bouw windmolens bij Netterden gaat niet door, RvS vernietigt besluit

NETTERDEN - De Raad van State heeft een streep gezet door de plannen voor negen windmolens bij Netterden. De vergunning is woensdag in Den Haag vernietigd - Oude IJsselstreek moet opnieuw een besluit nemen over de aanvraag van Windpark Den Tol.

Met de uitspraak wordt het bezwaar van de Netterdense stichting TegenWind(molens) en de Duitse Naturschutzverein Niederrhein gehonoreerd. De gemeente Oude IJsselstreek moet ook de proceskosten betalen die de stichting TegenWind(molens) heeft gemaakt om zich tegen de bouw van de tien windmolens te verzetten.

Ten onrechte besluit
De Raad van State stelt dat Oude IJsselstreek ten onrechte een besluit heeft genomen, omdat er geen zekerheid is dat de bouw van de molens niet nadelig is voor het natuurgebied Unterer Niederrhein, net aan de andere kant van de grens met Duitsland. Daarmee had welk rekening moeten worden gehouden.

Nieuwe procedure
Met de uitspraak van de Raad van State moet de procedure voor de bouw van de molens opnieuw beginnen. Dat besluit was al in juni 2014 door Oude IJsselstreek genomen. Eerder dit jaar was door de bouwer al besloten om geen tien, maar negen windmolens te plaatsen.

De nieuwe molens waren gedacht aan de zuidoostkant van Netterden. De weerstand tegen het nieuwe plan werd versterkt doordat aan de westkant van het dorp inmiddels al zes grote windmolens zijn gebouwd, het windmolenpark Netterden-Azewijn. Over de Duitse grens bij Emmerik zijn plannen gemaakt voor de bouw van nog meer windmolens, waardoor Netterden door windmolenparken zou worden ingesloten.

Achterhoek