Volledig scherm
De brugklassers moesten met hun iPad een videoclip over social media maken, waarbij ook docente Esther Nahuis een rol kreeg. © Jan van den Brink

Brugklassers Silvolde leren over de keerzijde van social media

SILVOLDE - Met de hulp van een clip van Rutger Vink, twee politie-agenten, eigen docenten en een theatergroep leren brugklassers van het Almende College in Silvolde zich te wapenen tegen de nare kant van social media.

Het rooster van de zeven brugklassen was donderdag omgegooid, zodat veelgebruikte en veelbesproken media als Facebook, Twitter, WhatsApp, Snapchat en Instagram extra belicht konden worden.

Valkuilen
De sites zijn nuttig, want ze maken direct contact tussen jongeren makkelijk. Er zijn echter ook een hoop valkuilen, en die raken vaak het wetboek van strafrecht. De leerlingen werden hierop gewezen door onder andere de twee politie-agenten.

Ernstige situaties
De locatie Bluemers van het Almende College telt ruim 500 scholieren, in een leeftijdsgroep waarbij nagenoeg iedereen over een mobieltje beschikt. Jeugd maatschappelijk werkster van de school Annemarie Oosterink weet dat die groep ook negatieve ervaringen van dat gebruik ondervindt. „Van de 15- tot 18-jarigen heeft 11 procent ernstige situaties meegemaakt. Dat varieert van pesten tot buitengesloten worden en sexting. Dat kan heel bedreigend zijn, waardoor leerlingen soms niet meer naar school durven."

Dit percentage is de laatste jaren ook niet omlaag gegaan. Oosterink: „Er is geen sprake van een toename, maar het is wel zorgelijk dat het al drie jaar niet verbetert."

Volledig scherm
Dat de negatieve kanten van het gebruik van sociale media soms strafbaar zijn, werd verteld door een politieagent. © Jan van den Brink
Volledig scherm
Hiernaast verbeeldde een theatergroep de social media ervaringen op het podium. © Jan van den Brink
Volledig scherm
© Jan van den Brink

Achterhoek