Volledig scherm
PREMIUM
Een impressie van de biovergister op Hofskamp Oost in Varsseveld. © Locis Adviseurs

Buren mestvergister Varsseveld vrezen voor veiligheid

VARSSEVELD - Buren van de biovergistingsinstallatie op industrieterrein Hofskamp Oost in Varsseveld vrezen voor hun veiligheid bij een incident. Als één van de opslagtanks explodeert kunnen er doden vallen in een cirkel tot meer dan een kilometer rondom de mestvergister, zo hebben buurtbewoners berekend.

Volledig scherm
De gemeente Oude IJsselstreek liet deze protestborden tegen de mestvergister op Hofskamp Oost in Varsseveld mei vorig jaar verwijderen. © de Gelderlander Achterhoek

,,De CO₂ die daarbij vrijkomt, is zwaarder dan de lucht en daalt direct neer. Dat heeft gevolgen voor een enorm groot gebied rond de installatie’’, zegt Anna Klep namens een groep van twaalf families uit de omgeving.

Zij is woordvoerder namens twaalf families uit de buurt en heeft ook de berekeningen gemaakt vanuit haar expertise als bouwkundig ingenieur. Klep is zelf eigenares van een stuk natuurgrond met een recreatiewoning langs de Veenweg, waar zij een paar maanden per jaar woont.

,,De berekeningen zijn op basis van de conclusies uit een rapport van de Veiligheidsregio uit 2013. De cijfers daarin gingen uit van de oude situatie, maar in de vorig jaar afgegeven omgevingsvergunning zijn grotere tanks vergund. Daar heb ik dus een nieuwe rekensom op losgelaten’’, zegt Klep.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek