Volledig scherm
© Beeld Werkt

Buren windturbines willen schadevergoeding voor irritant zoemgeluid

DEN HAAG/ NETTERDEN Bewoners van de Woldenburgseweg in Netterden willen een schadevergoeding wegens overlast van windturbines van windpark Netterden-Azewijn. Maar omdat de gemeente Oude IJsselstreek die afwijst stapten ze naar de Raad van State.

,,Het is een heel irritant zoemend geluid dat dag en nacht doorgaat’’, zeggen Marc Hettinga en Sandra Epping, die de waardevermindering van hun huis hebben laten taxeren op 18.000 euro.

Na een terechtwijzing van de rechtbank vond de gemeente dat het stel een paar duizend euro schade heeft. Maar aangezien dit bedrag binnen het zogeheten maatschappelijke risico valt krijgen ze geen cent. Hettinga vindt het treurig dat hij het moet opnemen tegen zijn gemeente. Hij vindt dat die er voor de burgers moet zijn maar krijgt het gevoel te worden tegengewerkt. ,,Beloften zijn niet nagekomen”, zei hij tegen de drie rechters van de Raad van State. 

Zoef-zoef

Oude IJsselstreek zou voor aanplant zorgen om de windmolens wat aan het zicht te onttrekken. En voor het draagvlak zou de gemeente culturele verenigingen extra steunen. ,,Niets aan gedaan”, zegt Hettinga. Hij woont op ongeveer 700 meter van het windmolenparkje met zes turbines. Volgens de gemeente is er wel ‘zoef-zoef geluid’, maar dat blijft allemaal binnen de normen, zegt de deskundige. 

Hettinga en Epping zeggen dat de gemeente de WOZ-waarde van hun woning heeft verlaagd met 10.000 euro wegens de windmolens. De Raad van State vroeg op de zitting hardop of je de klassieke geluidnormen mag loslaten op het geluid van windmolens, waarvan er steeds meer verschijnen. Rond Netterden komen er nog wat bij, zegt Hettinga. ,,Straks hebben we 21 windturbines rond ons dorp met 480 inwoners.”

Uitspraak van de Raad van State over enkele weken

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek