Het gaslek in Silvolde, in maart 2018.
Volledig scherm
Het gaslek in Silvolde, in maart 2018. © News United

Celstraf geëist na stelen gasleidingen: ‘Het had heel verkeerd kunnen aflopen’

ARNHEM – Tegen een 45-jarige man uit Ulft is donderdag twintig maanden cel geëist. Het Openbaar Ministerie houdt hem verantwoordelijk voor het stelen van koperen leidingen uit een leegstaande woning aan de Heuvelstraat in Silvolde in maart vorig jaar, waarna zoveel gas vrij kwam dat er ontploffingsgevaar ontstond.

,,Een enorm gevaarlijke situatie. Het had heel verkeerd kunnen aflopen”, aldus de officier van justitie. Volgens hem heeft de verdachte levens van hulpverleners en andere mensen die in de buurt waren in gevaar gebracht.

Verdachte ontkent

Maar de verdachte ontkende de aantijgingen. ,,Ik ben dat niet geweest.” Onderzoek naar in de woning aangetroffen bloedsporen leidde echter naar hem. Hij had daar geen verklaring voor.

De politie kreeg op 11 maart 2018 melding dat er een gaslucht werd geroken bij de woning die leegstond in verband met asbestsanering. Buurtbewoners die langs de plek waren gekomen hadden ook sissende geluiden gehoord en gezien dat het cilinderslot weg was gehaald.

Explosiegevaarmeter op alarm

De gealarmeerde brandweer zette uit voorzorg de straat af. Eenmaal binnen zagen ze dat koperen gas- en waterleidingen, kranen en de gasmeter waren weggenomen.

De explosiegevaarmeter ging meteen op alarm. De woning was volledig volgelopen met gas. Door het sissende geluid en de gaslucht moet degene die de leidingen had losgetrokken door hebben gehad dat er gas ontsnapte, aldus de brandweer.

‘Ik ben toch niet gek’

De verdachte, die een strafblad heeft met diefstallen, zei dat hij zoiets nooit zou doen. “Ik ben toch niet gek.”

Zijn raadsman vroeg vrijspraak. Hij zette vraagtekens bij de dna-match. Hij vroeg zich af of verwantschap was meegenomen. Misschien was het wel een familielid geweest.

Uitspraak over twee weken. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek