Volledig scherm
Gaslek in Silvolde. © News United

Celstraf voor man uit Ulft na stelen van koperen leidingen waarna explosiegevaar ontstond

ARNHEM – Een 45-jarige man uit Ulft is deze donderdag veroordeeld tot twintig maanden cel voor het stelen van koperen leidingen uit een leegstaande woning in Silvolde, waarna explosiegevaar ontstond.

De woning aan de Heuvelstraat stond in maart vorig jaar leeg vanwege asbestsanering. De man brak die 11de maart in en haalde koperen gas- en waterleidingen weg. Het gas en water stroomden vervolgens weg.

Buurt rook gas

Buurtbewoners alarmeerden de hulpdiensten omdat ze gas roken en gesis hoorden. Ook zagen ze dat het cilinderslot van de woning was verwijderd. De brandweer constateerde dat de woning volledig was volgelopen met gas. Vanwege explosiegevaar zette ze de weg tot vijftig meter van de woning af. De naastgelegen woning moest worden ontruimd en bewoners aan de overkant van de weg moesten hun ramen en deuren gesloten houden.

Gevaar voor hulpdiensten en omwonenden

Quote

Het had heel erg fout kunnen gaan

De rechtbank

De situatie leverde een reëel gevaar op voor medewerkers van hulpdiensten, omwonenden en andere personen die bij de woning waren. ,,Het had heel erg fout kunnen gaan”, aldus de rechtbank in haar vonnis. ,,Er had zich zo veel gas opgehoopt, dat het aansteken van een sigaret al rampzalige gevolgen had kunnen hebben.”

Ze verwijt het de man dat hij na de diefstal niets heeft ondernomen om het gevaar weg te nemen. Ook neemt ze het hem kwalijk dat hij geen verantwoordelijkheid heeft genomen voor zijn daden en de ernst niet heeft onderkend.

De man, die nog in een proeftijd liep, heeft tot op de zitting de diefstal ontkend. Onderzoek naar in de woning gevonden bloedsporen leidden echter naar hem.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Monument met 104.000 stenen herdenkt  omgekomen joden in Achterhoek

    Monument met 104.000 stenen herdenkt omgekomen joden in Achterhoek

    WINTERSWIJK / GENDRINGEN - In zeven Achterhoekse gemeenten is eind januari het monument Levenslicht van kunstenaar Daan Roosegaarde te zien. Dat bestaat uit een cirkel met daarop honderden stenen die met lichtgevende inkt zijn bestreken. Daardoor lichten ze op in het donker, onder invloed van een uv-lamp. Elke steen staat symbool voor één joodse Achterhoeker, die tijdens de Duitse bezetting tussen 1940 en 1945 is afgevoerd en vermoord.

Achterhoek