Archieffoto van de bouw van een zorgcomplex van Azora in Silvolde.
Volledig scherm
Archieffoto van de bouw van een zorgcomplex van Azora in Silvolde. © Jan Ruland van den Brink

Corona-uitbraak in verpleeghuis voor dementerenden in Varsseveld

VARSSEVELD - Bij twee bewoners van verpleeghuis Den Es in Varsseveld is het coronavirus vastgesteld, een derde is zeer waarschijnlijk ook besmet. Zij zijn in quarantaine, maar de vrees is dat veel meer bewoners het virus al dragen.

In Den Es aan de Oranjestraat in Varsseveld wonen 128 kwetsbare ouderen. De gemiddelde leeftijd is 85 jaar en de meesten hebben een vorm van dementie. 

Ook op twee andere locaties van zorginstelling Azora zijn besmettingen vastgesteld. Het gaat om één bewoner in De Schuylenburgh in Silvolde en één in Debbeshoek in Ulft. Deze cliënten worden geïsoleerd verzorgd in hun appartement. 

Erg kwetsbare ouderen

Bij Den Es is dat anders. Zij zijn in een aparte ruimte samengebracht. De twee bewoners van Den Es die nu ziek zijn, zijn positief getest op corona en gescheiden van de anderen. De kans dat andere bewoners ook besmet zijn is groot, meldt Hans Metzemaekers, bestuurslid van Azora. Azora telt acht zorglocaties in de Achterhoek waar Den Es er een van is.

,,Uiteraard heeft het personeel de richtlijnen van het RIVM gevolgd, maar het gaat in Den Es om erg kwetsbare ouderen die zich moeilijk laten sturen. Een derde persoon verdenken wij ernstig van het hebben van het coronavirus en mogelijk komt daar een vierde bij.”

Hans Metzemaekers van Azora.
Volledig scherm
Hans Metzemaekers van Azora. © JV

Aparte ruimte

Woonzorglocatie Den Es bestaat uit 16 zelfstandige woningen met elk 8 bewoners. Voor de coronapatiënten is een deel van een gemeenschappelijke ruimte op het terrein vrijgemaakt. Metzemaekers: ,,Wij treffen nu voorbereidingen om een van de 16 woningen volledig vrij te maken voor besmette bewoners en wellicht ook een tweede woning.”

Niet alleen voor de bewoners en familie, ook voor het personeel van Den Es zijn het enorm heftige tijden, zo geeft het Azora-bestuurslid aan. Personeel van Den Es draagt mondkapjes, brillen, mutsen en beschermende schorten. ,,Ik maak nu van dichtbij mee hoe ons personeel kwetsbare ouderen in een nog kwetsbaardere toestand moeten verzorgen.”

Niet testen

De toestand van de drie zieken in Den Es is ‘wisselend’, aldus Metzemaekers. Of zij niet beter af zijn in een ziekenhuis? ,,De vraag is of wij voor onze bewoners een beroep moeten doen op een ziekenhuis. Ons personeel kan ook veel doen voor de zieke bewoners. Er is kennis en kunde. Feit is wel dat deze mensen niet voor niets in een verpleeghuis wonen. Het gaat om mensen op hoge leeftijd die veel mankeren.”

Getest op het coronavirus wordt er in Den Es niet meer. Bewoners die dezelfde klachten vertonen als de coronapatiënten, worden direct ook in quarantaine geplaatst. Metzemaekers: ,,Wij gaan er dan vanuit dat zij ook zijn besmet met het coronavirus. En los daarvan, we moeten zuinig zijn met testmateriaal, dat is schaars in Nederland.”

Achterhoek