Volledig scherm
Wie heeft de woestijnbuizerd van Jolande Kruisman gezien? © Jolande Kruisman

Deze woestijnbuizerd zwerft ergens in de Achterhoek: wie heeft haar gezien?

WESTENDORP - De woestijnbuizerd van Jolande Kruisman wordt nu al een week vermist in de omgeving van Westendorp, Varsseveld en Silvolde. Vorige week dinsdag is de roofvogel ontsnapt toen het hard waaide. Kruisman roept iedereen op om naar haar uit te kijken.

De woestijnbuizerd

De woestijnbuizerd komt vooral voor in Midden- en Zuid-Amerika en is een middelgrote roofvogel. Het bijzondere aan de woestijnbuizerd is dat deze vrij sociaal is aangelegd. Ze jagen in groepen en kunnen zo grotere prooien aan als reigers. In hun eentje jagen ze op, onder andere, konijnen.

Deze buizerd is populair in de valkerij, omdat het een vogel is die vrij snel dingen leert en oppikt. Veel beginnende valkeniers oefenen met deze vogel.

,,Niet dat ze het niet overleeft in haar eentje, ze weet hoe ze moet jagen en kan tegen de kou. Ik kreeg vanmorgen nog een belletje van een man die haar heeft gezien. Ik ben vanaf kwart voor acht op pad. Het geeft hoop dat ze weer gezien is’’, zegt Kruisman, buiten adem. 

De vogel vloog vorige week uit haar handen toen ze het beest naar binnen wilde brengen. Ze is bezorgd om de vogel. Ze vertelt dat de buizerd niet gevaarlijk is voor omstanders. ,,Ze is niet tam, maar wel getraind.”

De woestijnbuizerd van Kruisman is 12 jaar oud en heeft een zwart lichaam met roestbruine vlekken op de vleugels. Ook heeft de vogel roestbruine poten die langer zijn dan bij andere buizerds. Om de poten zitten nog leren schoentjes die ze aan had toen ze weg vloog. Ook heeft ze een opvallende witte punt van de staart.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Plan voor nieuwe woonwijk Silvolde voorbeeld voor bestrijding woningnood in hele Achterhoek
    PREMIUM

    Plan voor nieuwe woonwijk Silvolde voorbeeld voor bestrij­ding woningnood in hele Achterhoek

    MARIËNVELDE/SILVOLDE Krapte op de woningmarkt. Nauwelijks woningen voor starters en senioren. Veel mensen die het niet lukt een woning te huren of kopen die past bij hun behoefte. Die vraag naar passende woonruimte vraagt volgens ondernemer Stef Beumer van Groenvast BV om een nieuwe aanpak. Om ideeën te delen rondom dit thema wordt op vrijdagochtend 1 november een mini-congres gehouden in het geografische hart van de Achterhoek: Mariënvelde.

Achterhoek