Volledig scherm
Didammer Jimmy Gies bij de ultramoderne 3D-metaalprinter van Kaak in Terborg. © Jan van den Brink

Didammer studeert af op hypermoderne printer

DIDAM/ TERBORG - Soms helpt het toeval een handje en val je met de neus in de boter. Het overkomt Jimmy Gies (23) uit Didam, student werktuigbouwkunde aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

Hij stuurde een mail aan de Kaak Group in Terborg, leverancier van industriële productielijnen voor brood en pizza. „Een vriend van mij ging hier vakantiewerk doen. Ik zocht een afstudeeropdracht en dacht: laat ik het maar proberen.”

Airbus
Amper een maand daarvoor installeert het Terborgse bedrijf een hypermoderne 3D-metaalprinter, in Europa de tweede in zijn soort. Alleen de grote vliegtuigbouwer Airbus ging Kaak, een van de parels van de Achterhoekse maakindustrie, voor. „Ik kwam precies op het goede moment aanhobbelen, want Kaak heeft behoefte aan ontwerprichtlijnen voor de printer. Om te bepalen wat het apparaat wel en niet kan. En te voorkomen dat producten mislukken.”

Revolutionaire ontwikkeling
Jimmy hoopt begin februari af te studeren op dit project. Hij noemt de metaalprinter 'een interessant stukje techniek'. Het is een revolutionaire ontwikkeling, die grote gevolgen heeft voor de wereldwijde maakindustrie.

Achterhoek