Volledig scherm
Sandra Gosseling. © Jan Ruland van den Brink

Door Sandra kun je op meer plekken poepen en plassen en daarom wint ze misschien een prijs

ULFT - De Ulftse Sandra Gosseling is genomineerd voor de Doemee Award 2019. Ze is een van de Gelderse kandidaten voor de prijs die wordt uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich inzet voor een samenleving waar ook mensen met een beperking optimaal mee kunnen doen.

In het voorjaar telde Oude IJsselstreek zeven toiletten waar mensen in noodgevallen naar de wc kunnen. Nadat Sandra in actie kwam – zelf heeft ze problemen met zicht en gehoor – zijn er nu 81. ,,Dan tel ik de vier adressen buiten onze gemeente niet eens mee. Dat had ik echt niet verwacht.”

Oranje sticker

Volledig scherm
Ondernemers die hun wc krijgen ze een oranje sticker op de deur © Jan Ruland van den Brink

Ze benaderde samen met Lucy Hugen en Jan Hendriksen, met wie ze de MTT-werkgroep vormt, winkeliers en ondernemers. Als ze meedoen krijgen ze een oranje sticker op de deur. Daarop wordt ook verwezen naar de Hoge Nood-app, waarin alle locaties van semi-openbare toiletten zijn verzameld. ,,We krijgen veel positieve reacties, de mensen zijn er zó blij mee.”

Dankzij de aandacht voor het initiatief zijn er ook winkeliers die zichzelf melden, vertelt ze. Buiten de tijd en energie die ze er aan besteden zijn er geen kosten voor ondernemers of de gemeente.|

Gosseling heeft inmiddels ook een stappenplan opgesteld waarmee ze initiatieven elders kan steunen met de ervaringen uit Oude IJsselstreek. Als inclusie-ambassadeur bezocht ze samen met burgemeester Otwin van Dijk al symposia. Deze week is ze op een inclusie-bijeenkomst van de Vereniging Nederlandse Gemeenten, waar ze een workshop heeft verzorgd over de toilettenactie.

Stemmen kan op meevoormij.nl

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Monument met 104.000 stenen herdenkt  omgekomen joden in Achterhoek

    Monument met 104.000 stenen herdenkt omgekomen joden in Achterhoek

    WINTERSWIJK / GENDRINGEN - In zeven Achterhoekse gemeenten is eind januari het monument Levenslicht van kunstenaar Daan Roosegaarde te zien. Dat bestaat uit een cirkel met daarop honderden stenen die met lichtgevende inkt zijn bestreken. Daardoor lichten ze op in het donker, onder invloed van een uv-lamp. Elke steen staat symbool voor één joodse Achterhoeker, die tijdens de Duitse bezetting tussen 1940 en 1945 is afgevoerd en vermoord.

Achterhoek