Volledig scherm
Een kind leest een gedicht voor tijdens de herdenking van de fusillade in 1945. © Foto's Menno Pols/DG

Drukte bij gure herdenking doodschieten 46 Nederlanders op Rademakersbroek

videoVARSSEVELD - Aan het Rademakersbroek in Varsseveld is donderdagochtend herdacht dat op die plek op 2 maart 1945 een groep van 46 Nederlanders door de Duitse bezetter is doodgeschoten. 

Ondanks het gure weer waren er meer dan 100 mensen op de herdenking bij het oorlogsmonument tussen de weilanden afgekomen. De fusillade was een vergeldingsmaatregel voor het doden van vier Duitse soldaten door het verzet bij Dinxperlo. 

Persoonlijke verhalen

Locoburgemeester Bert Kuster van Oude IJsselstreek zei dat het de persoonlijke verhalen zijn die de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend houden. ,,Die verhalen moeten dan ook steeds opnieuw verteld worden.’’

Massagraf

John Breukelaar, schrijver van het boek Halte Varsseveld, over het onderduiken in het dorp, vertelde zo'n persoonlijk verhaal. Het ging over zijn vader, die had moeten helpen bij het opgraven van de lichamen uit het massagraf ter plaatse, om ze op het kerkhof opnieuw te kunnen begraven. ,,Als kind begreep ik niet waarom een tochtje met de auto zo vaak bij dit monument eindigde, en waarom mijn vader dan zo stil was. Pas later vertelde hij me erover.’’

Gedichten

De gedichten van kinderen van basisschool Meeander uit Heelweg waren ook persoonlijk. 'Het graan groeide beter dan ooit, maar de mensen zwoeren: dit eten we nooit', las één van hen voor. De regel verwijst naar het graan, dat na de oorlog op de fusilladeplek door het bloed van de slachtoffers harder groeide dan elders. Dit graan bevindt zich in een pot, die deel uitmaakt van het monument.

Volledig scherm
Mensen leggen bloemen bij het monument aan het Rademakersbroek. Rechts de pot met graan. © Menno Pols/DG
  1. Leerlingen bouwen duurzame miniatuur-huisjes voor nieuwe opleiding in Ulft

    Leerlingen bouwen duurzame mi­ni­a­tuur-huis­jes voor nieuwe opleiding in Ulft

    ULFT - Maak een duurzame woning, zonder dakpannen, zonder bakstenen, en ook nog eens niet groter dan 36 vierkante meter. Dat was de opdracht voor de bijna 60 leerlingen van de nieuwe opleiding Smart Building van het Graafschap College in Doetinchem. Het eindresultaat van 27 van hen is te zien in de hal van de DRU Cultuurfabriek in Ulft - 27 schaalmodellen van een tiny house, een minihuisje dat ook nog eens duurzaam is.

Achterhoek