Duizenden zonnepanelen naast de wijnranken van 't Oerlegoed

GENDRINGEN - 7080 zonnepanelen die stroom opwekken voor zo'n zeshonderd huishoudens. Een zonnepark van die grootte moet er komen op het terrein van wijngaard 't Oerlegoed tussen Gendringen en Netterden. Om de realisatie van het park mogelijk te maken zoeken de initiatiefnemers investeerders.

Het zonnepark komt naast Wijngaard Oerlegoed aan de Munsterweg 4 in Gendringen. De naam ‘oer’ komt van de ijzerrijke bodem. Leon en Magda Masselink zijn daar jaren geleden overgestapt van traditioneel boeren naar de productie van wijn op vier hectare wijngaarden. Op het twee hectare grote terrein ernaast worden stallen gesloopt om plaats te maken voor het zonnepark.

Zekerheid

Visualisatie van het zonnepark tussen Gendringen en Netterden.
Volledig scherm
Visualisatie van het zonnepark tussen Gendringen en Netterden. © ZonnepanelenDelen B.V.

Voor het zonnepark is al een overheidssubsidie toegekend, waardoor er voor 15 jaar zekerheid is voor dit project. Het is de bedoeling dat 7.080 zonnepanelen jaarlijks 1,8 miljoen kWh stroom op gaan wekken, gelijk aan het stroomverbruik van zo'n 600 huishoudens.

In totaal wordt er 283.000 euro financiering gezocht voor realisering van het zonnepark, naast een lening. Investeerders krijgen daarbij rendement op de inleg, afhankelijk van hoeveel zonnestroom er wordt opgewekt. Hoe zonniger het is, hoe hoger het rendement.

Investeren in het zonnepark kan vanaf woensdag 15 januari. 

Particulieren

Het project wordt aangeboden op ZonnepanelenDelen, waar met behulp van particulieren eerder honderd soortgelijke zonne-energieprojecten zijn gerealiseerd. Bij Oerlegoed kan worden geïnvesteerd in ‘ZonneDelen’, een stukje zonnepaneel van 25 euro, waarbij de investeerder recht heeft op de opbrengsten van het zonnepark. 

Ieder jaar wordt de waarde van de zonnestroom en de jaarlijkse aflossing op de investering uitgekeerd. De opbrengsten zijn voor investeerders live bij te houden via een app.

Info: zonnepanelendelen.nl/oerlegoed

Achterhoek