Volledig scherm
Het Landfort in Megchelen. © PR

‘Duurste landhuis van Gelderland’ twee jaar lang verbouwd

videoMEGCHELEN - Landhuis en landgoed Landfort in Megchelen wordt vanaf april volgend jaar ingrijpend verbouwd. Het werk aan de bijna zeshonderd jaar oude havezate duurt bijna twee jaar.

Het Landfort wordt gezien als het 'duurste landhuis van Gelderland' en stond tot vorig jaar maart te koop voor 7,5 miljoen euro. Destijds werd het rijksmonument aangekocht door de stichting Erfgoed Landfort (sEL). Het landhuis in een hoekje van de Nederlands-Duitse grens, wordt omringd door een landgoed van 49 hectare. Tot maart 1945 stond hier een koetshuis, dat werd verwoest als gevolg van oorlogsgeweld.

Begin 2019 start hiervan de herbouw. Als die klaar is, worden er bezoekers ontvangen voor het te realiseren centrum voor de Nederlandse buitenplaatscultuur. Het koetshuis wordt tevens de werkplek voor de tuinbaas en vrijwilligers.

Lees verder onder de video.

Landschapspark en moestuin

Volledig scherm
De entreehal van Huis Landfort in Mechgelen. © theo kock

Het landschapspark rond het landhuis wordt eveneens flink aangepakt. Dat moet weer worden zoals landschapsarchitect J.D. Zocher het bij de aanleg begin 19de eeuw heeft bedoeld. In de Tweede Wereldoorlog werd het zwaar beschadigd, waarna het is verwaarloosd. Ook de verdwenen moestuin wordt hersteld, deze wordt na de zomer van 2019 aangelegd.

De restauratie van het landhuis zelf begint april volgend jaar. Huis Landfort wordt van binnen en buiten gerestaureerd. De kamers en het interieur worden zo ingericht dat bezoekers op aanvraag het huis kunnen bezichtigen. In de toekomst moeten er ook lezingen, exposities en concerten worden gehouden.

Het werk begint met het uitbaggeren van de dichgeslibte gracht. De totale verbouwing van het Landfort is eind 2020 klaar.

Volledig scherm
Eén van de vertrekken in Huis Landfort, dat nu te koop staat. © theo kock
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek