Een prijswinnende tuin voor alle zintuigen, waar je natuur ziet, hoort, ruikt en voelt
fotoserieBREEDENBROEK - Een tuin waar je de natuur ziet, voelt, hoort, ruikt en proeft. Wim en Yvonne Duitshof creëerden volgens tuinvereniging Groei & Bloei hét voorbeeld van een levende tuin.
Wilde bijen, wat meer gecultiveerde honingbijen, goudgroen glanzende kevers, libellen en waterjuffers, hagedissen en sprinkhanen, spreeuwen en merels; het gonst van dierlijk leven in landschapstuin 't Meihuus. De Breedenbroekse tuin is volgens de tuinvereniging Groei & Bloei hét voorbeeld van een levende tuin.
De inspanningen van Wim en Yvonne Duitshof kreeg de hoogste waardering van de jury, die onder de indruk was van de inrichting, de diversiteit en de ruimte voor plant en dier. 'Het is een tuin waar je de natuur ziet, voelt, hoort, ruikt en proeft', noteerde juryvoorzitter Frans Beijering.
Bezoek
Het was een woestenij toen we hier kwamen.
Wim en Yvonne Duitshof
Een dag nadat de prijswinnende tuin een weekend lang te bezoeken was wordt er alweer volop gewerkt op het anderhalf hectare grote terrein rondom de boerderij uit 1799. In vijftien jaar tijds is het boerenland rond de gebouwen stap voor stap veranderd in een landschapstuin met verschillende sferen.
De imposante eik waar je vanaf het terras achter het huis op uitkijkt heeft alle veranderingen overleefd, net als een peer, een berk en een els.
,,Het was een woestenij toen we hier kwamen’’, kijken Yvonne en Wim terug. ,,We hebben eerst het huis laten verbouwen en toen zelf de bijgebouwen gerenoveerd.’’
Groene vingers en gouden handjes
Yvonne was meteen verkocht toen ze de boerderij voor het eerst zagen. ,,Ik had één wens. Wonen op een plek waar je de zon onder ziet gaan. Toen we dit voor het eerst zagen werd er al wat verbouwd. Ik voelde dat ik hier moest wonen, ik was er emotioneel van. Een half jaar later konden we dit alsnog kopen.’’
Yvonne had de groene vingers, echtgenoot Wim de gouden handjes, zegt Yvonne. ,,Alle banken op het terrein heeft hij zelf gemaakt, daar is het mee begonnen.’’
Hij kreeg van daaruit vanzelf liefhebberij in tuinwerk, vult hij aan.
Niet priegelen
Met hulp van een landschapsarchitect werden de eerste stappen gezet. In die tijd was er subsidie voor landschapselementen zoals een hoogstamboomgaard en hagen. Aan de achterzijde van het huis laat Yvonne de eerste tuin zien die ze aanlegde. ,,Ik moest mezelf steeds voorhouden niet te gaan priegelen maar groter te denken. Hier is alle ruimte om grote groepen te maken.’’
Voor een stuk dat eerst een boer in gebruik had werd met De Tuinen van Geerdink uit Neede een plan voor een heestertuin gemaakt. Daarin waren zichtlijnen belangrijk, hergebruik van materialen en hoogteverschillen met stapelmuurtjes.
De grote diversiteit aan planten, zo gegroepeerd dat er het hele jaar wat te zien is, groeide het uit tot een pronkstuk. De rozentuin, een vijvertuin en aan de achterzijde een weiland met kleurige wilde bloemen en een grote paddenpoel doen daar weinig voor onder.
Op zondag 14 juli is een open dag om te tuin te bekijken. Info over groepsbezoek en andere open dagen op meihuus.nl.
Bekijk hieronder enkele foto's van de tuin. Klik op een foto om de fotoserie te starten.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer