Volledig scherm
Wethouder Peter van de Wardt (links) bij een eerdere persconferentie over Laborijn. © Jan Ruland van den Brink

Eindelijk excuses voor omgang sociale dienst Laborijn met cliënten

ULFT - ,,Excuses aan de cliënten van Laborijn voor wat er allemaal is fout gegaan de afgelopen jaren. Dat had niet zo mogen gebeuren en daar bied ik mijn oprechte excuses voor aan.”

Deze woorden kwamen woensdagavond laat van wethouder Peter van de Wardt van Oude IJsselstreek, die ook lid is van het dagelijks bestuur van de sociale dienst voor zijn gemeente, Doetinchem en Aalten.

Het waren de eerst openbare excuses in de richting van cliënten, drie weken na de publicatie van het rapport van Bureau Berenschot over de werkwijze van Laborijn. Daarin werd onder meer geconstateerd dat de menselijke maat al jaren weg is bij de sociale dienst.

Quote

Ik maak straks liever welgemeen­de excuses.

Jorik Huizinga, wethouder Doetinchem

De excuses van Van de Wardt zijn in die zin opmerkelijk dat Jorik Huizinga, wethouder van Doetinchem en voorzitter van het dagelijks bestuur, die eerder nog niet wilde maken.

,,Als ik nu algemene excuses zou maken, nam niemand mij serieus”, zei Huizinga vorige week. ,,Ik maak straks liever welgemeende excuses. En dat wil ik dan doen bij mensen bij wie zaken niet goed zijn gelopen.”

Van de Wardt uit dagelijks bestuur Laborijn

Van de Wardt maakt dat vermoedelijk niet meer mee als lid van het dagelijks bestuur, want de voltallige raad van Oude IJsselstreek vindt hem daar niet meer de geschikte man voor.

De motie die hierover werd ingediend werd zelfs gesteund door het college en dus door Van de Wardt zelf, die in het dagelijks bestuur van Laborijn vervangen wordt door een andere collegelid uit Oude IJsselstreek.

Mogelijk moet die aan de slag met het behoud van delen van Laborijn voor Oude IJsselstreek. Want er komt een onderzoek naar een ‘gewijzigde gemeenschappelijke regeling’ samen met de andere gemeenten in Laborijn. Daaruit moet duidelijk worden ‘welke taken gezamenlijk worden opgepakt en welke juist gemeentelijk georganiseerd moeten worden’. 

Het is de vraag of Oude IJsselstreek hiervoor de handen op elkaar krijgt in Aalten en Doetinchem, waar met teleurstelling is gereageerd op de aankondiging van Oude IJsselstreek om uit Laborijn te stappen. ,,Het is niet zonder meer zo dat we met de wensen van Oude IJsselstreek akkoord gaan”, zei Huizinga daar eerder deze week over.

Lees alles over de werkwijze van Laborijn en het rapport van Bureau Berenschot in ons dossier.

Volledig scherm
Peter van de Wardt. © Jan Ruland van den Brink
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Monument met 104.000 stenen herdenkt  omgekomen joden in Achterhoek

    Monument met 104.000 stenen herdenkt omgekomen joden in Achterhoek

    WINTERSWIJK / GENDRINGEN - In zeven Achterhoekse gemeenten is eind januari het monument Levenslicht van kunstenaar Daan Roosegaarde te zien. Dat bestaat uit een cirkel met daarop honderden stenen die met lichtgevende inkt zijn bestreken. Daardoor lichten ze op in het donker, onder invloed van een uv-lamp. Elke steen staat symbool voor één joodse Achterhoeker, die tijdens de Duitse bezetting tussen 1940 en 1945 is afgevoerd en vermoord.

Achterhoek